Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Počeo sastanak lidera stranaka opozicije oko formiranja vlasti

Sastanak lidera opozicionih stranaka u Federaciji BiH, na kojem bi se trebalo razgovarati o implementaciji izbornih rezultata nakon Općih izbora u BiH, počeo je u Centrali Socijaldemokratske partije BiH u Sarajevu.

Sastanak je sazvao predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, a prisustvuju i Edin Forto (Naša Stranka), Elmedin Konaković (NIP), Fuad Kasumović (BHI – Fuad Kasumović), Mirsad Kukić (PDA), Damir Marjanović (Za nove generacije), Nermin Ogrešević (NES).

Radi se o strankama koje su podržale zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Od tih 11 stranaka SDP BiH je dobio najviše glasova na državnom i federalnom nivou, ali i u većini kantona. Neke stranke od ovih 11 nisu prešle cenzus, neke još uvijek čekaju da se izbroje svi glasovi, a tek rijetke su popravile svoj rezultat.

Tema sastanka je i formiranje vlasti odnosno kapaciteti za otpočinjanje procesa pregovora sa eventualnim koalicionim partnerima.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić uoči sastanka kazao je da SDP BiH ima obavezu biti predvodnik procesa, ali da najprije treba vidjeti broj mandata u parlamentima posebno nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Odluku o eventualnim koalicijama treba donijeti stranačko rukovodstvo.

Vijest Počeo sastanak lidera stranaka opozicije oko formiranja vlasti se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus