Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Svjetski stručnjak za medicinske aparate jasno svjedočio: “Respiratori ACM812 A nisu za intenzivnu njegu!”

Pred Sudom BiH danas je nakon tromjesečne pauze nastavljeno suđenje u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u kojem se postupak vodi protiv optuženih koji su učestvovali u nabavci 100 respiratora ACM812 A kupljenih u aprilu 2020. godine za 10,5 miliona KM iz budžeta.

Osim federalnom premijeru Fadilu Novaliću, u ovom predmetu sudi se suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/FOKUS.BA

Pred Sudom BiH svoj nalaz o respiratorima ACM812 A danas je iznio Leandro Pecchia vještak iz Italije. Riječ je o svjetskom stručnjaku iz oblasti biomedicinskog inženjeringa koji je doktorirao na temama iz oblasti procjene medicinskih aparata s impresivnom biografijom. Profesor Pecchia radio je kao univerzitetski profesor u Velikoj Britaniji, a trenutno je profesor na Univerzitetu u Italiji, te je jedan od konsultanata ministarstva zdravstva Italije za procjenu medicinskih aparata. Od 2020. godine angažiran je kao inovacijski menadžer pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u timu koji se bavio odgovorom na pandemiju Covid 19. Autor je i koautor više od 180 stručnih radova u raznim publikacijama u oblasti procjene medicinske tehnologije.

Respiratori ACM812 A FOTO: D. B./Fokus.ba

Ovog stručnjaka angažiralo je Tužilaštvo BiH u oktobru 2020. godine da uradi stručni nalaz o respiratorima ACM812 A. Vještak Pecchia danas je nalaz iznosio uz simultani prijevod, ali prevodioci u Sudu BiH su loše obavili ovaj posao što je konstatirano i na kraju današnjeg ročišta, te su bili potrebni dodatni napori i tužitelja koji su isto pitanje ponavljali više puta da se dođe do jasnih odgovora.

No, ono što je vještak jasno puta više ponovio, jeste:”Respiratori ACM812 A ne mogu se koristiti u jedinicama intenzivne njege”. On je to naveo i u izvještaju kojeg je još u novembru 2020. dostavio Tužilaštvu BiH, a danas je ponovio da u cijelosti ostaje pri svom nalazu.

Vještak je detaljno pojasnio na što se fokusirao tokom analize spornih respiratora. Naglasio je da je prije svega utvrđivao da li ova medicinska sredstva ispunjavaju sigurnosne standarde i da li su efikasni. Pecchia je iznio poražavajuće podatke u vezi s respiratorima ACM812 A.

Naime, kada je upoređivao smjernice Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske komisije o tome koji su to minimumi uvjeta koji su morali ispunjavati respiratori koji su se nabavljali i koristili u pandemiji Covid 19, Pecchia je ustanovio da respiratori ACM812 A ispunjavaju samo 44 posto od minimuma propisanih uvjeta.

Kazao je i da je respiratori ACM812 A nemaju certifikat za proizvod, nego da firma koja proizvodi ove respiratore tvrdi da ima certifikat o provjeri kvaliteta za proizvodnu liniju, a ne za proizvod.

Tokom Covida, ispričao je ovaj vještak, u Velikoj Britaniji su nadležni instituti i institucije preuzeli odgovornost za korištenje stranih, odnosno uvezenih medicinskih uređaja. Primjerice medicinski uređaji iz Kine su testirani u bolničkim laboratorijima i za takve proizvode su izdavane posebne potvrde ukoliko je test pokazao da su sigurni za korištenje ili je izdavano obrazloženje ukoliko nisu bili za primjenu.

Pecchia je napomenuo da se pri analizi koristio uputstvom, odnosno priručnikom za upotrebu koje je izdao proizvođač respiratora ACM812 A. Koristio je verziju iz 2012. ili 2013. kako je kazao i onu iz 2019. godine koju mu je dostavilo Tužilaštvo BiH. U tim priručnicima, istakao je vještak nije pronašao neke bitne razlike.

– Tačku po tačku sam provjeravao. Kada je u pitanju ovaj priručnik prvo što možete uočiti je svrha ovog respiratora. Ovdje u predgovoru stoji da se treba koristiti u transportu, u hitnim slučajevima i nigdje ne stoji da se koristi za intenzivnu njegu. Da sam ja proizvođač i da je taj respirator za intenzivnu njegu, ja bih to na početku priručnika napisao i to masnim slovima. Činjenica je da u priručniku ne stoji da je ovaj respirator za korištenje u jedinicama intenzivne njege – kazao je vještak Pecchia.

Na pitanje tužitelja Mirze Hukeljića da pojasni koju je naučnu metodu koristio pri procjeni respiratora ACM812 A, vještak Pecchia je kazao:

– Ono što sam radio jeste da identifikujem najbolje reference naspram minimalnih uslova. Više kategorija minimalnih uslova. Ne može se ovaj respirator koristiti za intenzivnu njegu, za transport da. Naveo sam procentualno da je ispunjeno manje od 50 posto minimalnih uslova. Ispunjava 44 posto standarda – rekao je vještak, a na pitanje tužitelja Hukeljića “Da li je to egzaktan podatak?” – vještak je odgovorio s :”da”.

Tužitelj Hukeljić je jasno pitao: Da li respirator ACM812 A može biti korišten za liječenje Covid pacijenata odnosno u jedinicama intenzivne njege i šta je njegova svrha. Vještak je odgovorio:

– Ne može biti korišten u jedinicama intenzivne njege. Može u ambulantnim kolima ili u hitnoj situaciji – rekao je Pecchia, dodavši da se to nalazi u predgovoru priručnika koji je izdao proizvođač i naveo da se koriste za transport pacijenata u hitnoj situaciji.

Na pitanje tužitelja “šta je transport pacijenta”, vještak je pojasnio na primjeru saobraćajne nesreće.

– I tada se primjerice povrijeđeni mora prevesti do bolnice. Nekad se pacijent prvo mora stabilizirati. Tada postoji prag za korištenje ovih respiratora. Prag je sat vremena. Ako se koristi kraće, manji je rizik. Evropska komisija koristi termin kratkotrajna upotreba to je sat vremena. Ako se koristi duže, povećava se rizik – kazao je vještak Pecchia.

On je kazao i da respiratori koji se koriste u jedinicama intenzivne njege moraju imati certifikat.

Govorio je i cijenama respiratora u vrijeme kada je radio nalaz vještačenja. Naveo je da su i najsofisticiraniji respiratori u to vrijeme bili između 60.000 i 80.000 funti, a da su transportni ukoliko su kupovani u Kini bili oko 20.000 američkih dolara. Kasnije je vještak na upit odbrane optuženih da li je znao cijene u periodu mart-april 2020. godine kazao da u to vrijeme nije imao nalog da radi vještačenje.

Ispitivanje ovog vještaka od tužitelja Tužilaštva BiH proteklo je uz nekoliko opaski predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića “da požure” i da “skrate” nekoliko pitanja, a kada je s ispitivanjem vještaka počela odbrana optuženih i neki od optuženih sudija Perić je pokazao blagonaklonost prema njihovom pristupu ovom vještaku koji je u nekoliko navrata bio bahat i omolovažavajući.

Branko Perić (Foto: BIRN BiH)

Sudija Perić je bio nervozan, a u nekoliko navrata je povisio i ton na tužitelje, dok se prema optuženima, iako su njihova pitanja izlazila iz okvira nalaza vještaka, Perić ponašao puno obzirnije i ljubaznije.

Advokatica Vasvija Vidović, pravna braniteljica optuženog Fadila Novalića prvo je vještaka Pecchiu pitala da li poznaje Almira Badnjevića, direktora verifikacione laboratorije “Verlab”. Podsjećamo, Badnjević je jedan od najvećih stručnjaka u BiH iz oblasti biomedicinskog inžinjeringa čija stručnost je odavno prepoznata u Evropi i u svijetu, a upravo zbog svojih referenci i stručnosti je primljen onedavno i u Evropsku akademiju nauka i umjetnosti.

Vasvija Vidović (Foto: BIRN)

Vještak Pecchia je kazao da poznaje Badnjevića, kao i druge stručnjake iz oblasti biomedicinskog inženjeringa u BiH i u regionu, te je naveo i imena nekoliko profesora iz BiH i susjednih zemalja s kojima također surađuje.

Advokatica Vidović je vještaku prezentirala i rješenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije, prema kojem su respiratori ACM812 A označeni kao respiratori klase II b. Ovo rješenje nije vještaku prezentirano na engleskom, nego na srpskom jeziku, a uprkos tome što ga je prevodilac čitao, vještak se nije mogao očitovati o tom rješenju, jer kakao je kazao ne radi se o dokumentu nekog nezavisnog, stručnog tijela, nego je riječ o rješenju koje je donijela jedna vladina institucija u Srbiji.

Podsjećamo, uvoznik respiratora ACM812 A u Srbiju Goran Mitić, ranije je za Fokus kazao da respiratori koje je uvezla njegova firma ne koristi nijedna bolnica u Srbiju, te da su to transportni respiratori.

I u ovom slučaju sudija Perić nije zabranio izvođenje ovog dokaza iako nije bio preveden na jezik koji razumije vještak.

Advokatica Marsela Bajramović koja zastupa optuženog Fahrudina Solaka, pitala je vještaka da li je kontaktirao proizvođača da bi došao do određenih podataka o respiratorima na šta je on kazao da nije. Zanimljivo je da je advokatica Bjaramović pitala vještaka Pecchiu da li mu je Tužilaštvo BiH dostavilo kako je ona kazala “izvještaj Instituta za mjeriteljstvo BiH” o respirtaorima ACM812 A. Vještak je kazao da nije dobio taj dokument.

Fahrudin Solka FOTO: Fena

Međutim, ovdje treba naglasiti da je upravo danas u potpunosti razotkriveno i još jednom dokazano to kako je Zijad Džemić , direktor Instituta za mjeriteljstvo faktički falsifikovao priručnik za upotrebu respiratora ACM812 A, jer je on u svom aktu upućenom prošle godine naveo da se ovi respiratori koriste u jedinicima intenzivne njege i da to piše u priručniku, što je danas i dokazano da to u priručniku ne piše.

Pitanja za vještaka Pecchiu imao je i Solak. On je pokušao osporiti nalaz ovog vještaka kroz neka pitanja o razlikama između transportnog i stacionarnog respiratora, a Solak je vještaka pitao i da li on zna koliko je početkom pandemije bilo “intenzivnih njega u italijanskom gradu Bergamu i u BiH?!”

Solak je svjetskog stručnjaka za procjenu medicinskih aparata pitao i sjeća li se da su početkom pandemije Covid 19 “pacijenti u Bergamu bili po hodnicima”, a kazao je da je u BiH u to vrijeme, po Solakovim današnjim tvrdnjama iako za to nema dokaza, bilo spremno 30 sportskih sala za pacijente.

Na ovo je reagirao tužitelj Hukeljić kazavši da se vještak pita za nešto “po sjećanju” i da su ovakva pitanja suvišna.

Međutim, sudija Perić, koji je svo vrijeme ubrzavao tužitelje, u ovom slučaju dao je za pravo Solaku, pa je kazao “ne vidim da je ovo suvišno”.

Kada je tužitelj Hukeljić ponovo pokušao prigovoriti pitanjima koja nemaju veze sa nalazom vještaka, sudija Perić se povišenim tonom obratio Hukeljiću uz riječi : “Branioče, prestanite!”, na što mu je Hukeljić uzvratio da on nije branioc, nego tužitelj.

Potom je Perić, ljubaznim tonom kazao Solaku da nastavi.

Solak je pokušao biti i duhovit pa je vještaku rekao “mi nismo kupovali teleportacijske uređaje”, nastavivši hvaliti respiratore ACM812 A, a onda se obratio Periću riječima da su ga tužitelji “malo poremetili”.

Sudija Perić je opet pokazao razumijevanje prema Solaku.

– Strpite se malo, znam da su svi nervozni – kazao je uljudno Perić Solaku da bi se već u narednom trenutku na prigovor tužitelja Hukeljića, sudija Perić nervozno brecnuo na njega riječima: “Ja sam sudija u ovoj sudnici i nemate pravo da dajete komentar”, te nije dao tužitelju Hukeljiću da u tom trenutku nešto kaže.

U bahatom tonu vještaku se obratio i Fikret Hodžić, kazavši vještaku da je on novinar i da će mu u tom duhu postavljati pitanja. No, Hodžić je itekako “izvrnuo” činjenice i sigurno je da je pitanja postavljao u maniru možda nekog tabloidnog novinara, jer je zanemario šta je vještak govorio na osnovu kojih je činjenica donio mišljenje i nalaz o respiratorima. Uprkos tome što je vještak rekao da se rukovodio i priručnikom proizvođača i standardima Svjetske zdravstvene organizacije, Hodžić je ovog svjetskog stručnjaka izrazito omalovažavajućim tonom pitao između ostalog i to “da li je moguće da jedan profesor poput Vas izvještaj donosi na osnovu interneta”.

Fikret Hodžić FOTO: Fena

Vještak Pecchia nije se dao smesti ovakvom nepristojnošću, pa je kazao da je važno na internetu znati razlikovati istinite od neistinitih izvora ili informacija.

Hodžić je na ovo vještaku kazao : “Vidimo, super ste istraživali”.

Hodžić je pokušao dovesti u pitanje kredibilitet ovog svjedoka i pitanjem : “Da li je dobio neku nagradu nedavno u BiH”, na što je vještak odgovorio da nije, a Hodžić je nastavio s ispitivanjem, pa ga je pitao “jeste li sigurni”. Na ovo pitanje je vještak odgovorio potvrdno.

Potom je Hodžić pitao vještaka da li je dobio nešto od “Akademije nauka” u BiH, a Pecchia je kazao da je on počasni član Akademije, te da je saradnik i britanske i nekih drugih akademija u Evropi. Hodžić je kazao da je za njega “to nagrada” na koju je mislio.

Na insistiranje tužitelja Džermina Pašića sudija Perić jednom je opomenuo Hodžića s riječima da se suzdrži od malicioznih komentara, a Hodžić je rekao “slušamo ga cijeli dan”.

Sudija Perić je pitao Hodžića šta je bio cilj njegovih pitanja, a optuženi Hodžić je kazao da vještak ima “mišljenje kakvo je iznosio i Almir Badnjević”.

Vještak Pecchia je ponovio da sarađuje s Badnjevićem, kao i ostalim stručnjacima u BiH i u regionu. U više navrata Pecchia je danas rekao da na njegovo stručno mišljenje nije moglo utjecati niti Tužilaštvo BiH, niti bilo ko drugi i da je ono u potpunosti neovisno.

Uprkos tome što za ovog vještaka nije imala pitanja i uprkos svim kvalifikacijama koje ovaj stručnjak ima i njegovim referencama na najuglednijim univerzitetima kao i i u brojnim strukovnim asocijacijama vezanim za medicinske uređaje, advokatica Senka Nožica kazala je d aje ovaj vještak “irelevantan i nekredibilan”, a ove ocjene nije obrazlagala.

Senka Nožica Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Na kraju ročišta sudija Perić se zahvalio vještaku, a sve ono što je vještak danas doživio u sudnici sudija Perić je pokušao opravdati riječima “nisu ni sudovi u Italiji mnogo bolji”.

Naredno ročište bit će održano u srijedu naredne sedmice.

Vijest Svjetski stručnjak za medicinske aparate jasno svjedočio: “Respiratori ACM812 A nisu za intenzivnu njegu!” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus