Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kajmaković idalje pod istragom: Krije li njen ormarić u Tužilaštvu BiH nove dokaze?

Istraga protiv tužiteljice Diane Kajmaković još uvijek traje.

Ona se pod istragom našla nakon što se njeno ime počelo spominjati u prepiskama kriminalaca putem Sky aplikacije.

Ona je u tom trenutku bila zamjenica glavnog tužioca i šefica tima koji je radio na istragama o Sky aplikaciji.

Nakon što se njeno ime pojavilo, ekspresno je smijenjena i prebačena u Odjela za ratne zločine.

Vrlo brzo nakon toga, ova tužiteljica se našla na crnoj listi SAD zbog korupcije i potkopavanja pravne države.

“U sklopu šireg suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci su u ovim šifrovanim razgovorima pominjali Kajmaković, koja je radila na nekim od istraga koje se tiču ​​ove aktivnosti. Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Takođe je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama”, navodi se u dokumentu SAD

Zbog toga je Ured disciplinskog tužioca pokrenuo istragu, a kraj bi se uskoro mogao očekivati. U sklopu ove istrage od Kajmaković su već uzeli mobilne telefone. A poseban dio istrage odigrao se prošle sedmice.

Kako Raport saznaje, tokom prošle sedmice Sud BiH dao je nalog da se pretraži ormarić koji je Kajmaković koristila u Tužilaštvu.

Tužioci su navodno pronašli određenu dokumentaciju, ali detalji su za sada tajni. Tužioci su očekivali da će se u ormariću Kajmaković naći novi dokazi, no da li su i pronađeni vjerovatno će uskoro biti poznato.

Raport.ba