Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Na sastanku Pododbora istaknut napredak u vezi s izradom programa integrisanja u EU

Na šestom sastanku Pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku između Evropske unije i Bosne i Hercegovine učesnici će razmijeniti informacije o provođenju prioriteta u oblastima informacijskog društva i medija, socijalnoj politici i zapošljavanju, obrazovanju i kulturi, te istraživanju i inovacijama.

Sastankom, koji se danas održava putem video-konferencije, uime Bosne i Hercegovine kopredsjedava pomoćnik ministrice u Ministarstvu civilnih poslova BiH Adnan Husić, a uime Evropske komisije Mary Teresa Morgan iz Opće uprave za politiku proširenja i pregovore o pristupanju (DG NEAR).

– Ovo je prvi sastanak koji se održava nakon što smo smo dobili preporuke za kandidatski status BiH u procesu pridruživanja EU, a inače šesti sastanak Pododbora. U dosadašnjem dijelu sastanka diskutovali smo o temama značajnim za građane, odnosno kako zajedno promijeniti dinamiku imajući u vidu ovaj novi zamah u procesu integracije BiH u EU – izjavio je za Fenu u pauzi sastanka predsjedavajući delegacije BiH Adnan Husić.

Ono što je, po njegovim riječima, značajno istaći u vezi dosadašnjeg dijela sastanka jeste da su proporuke od Evropske komisije da se zakon o elektronskim kominikacijama i zakon o elektonskim medijima usvoje u narednom periodu, te da se osigura finansijska nezavisnost RAK-a i finasijska i politička nezavisnost javnih emitera. Također, od preporuka proizilazi da Federacije BiH i nivo BiH trebaju usvojiti strategiju zapošljavanja.

– Pohvaljeni smo vezano za inkluziju Roma i aktivnosti koje se poduzimaju u BiH, a u nastavku sastanka ćemo razgovarati o obrazovanju, kulturi, nauci i istraživanju. Ono što moram reći jeste da je delegacija BiH sa svoje strane istakla i napredak u pogledu aktivacije realizacije aktivnosti na izradi programa integrisanja koji je jedan od osam preporuka za kandidatski status – dodao je Husić.

Vijest Na sastanku Pododbora istaknut napredak u vezi s izradom programa integrisanja u EU se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus