Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Visoki predstavnik se u Srbiji poklonio žrtvama nacističke Njemačke: Nikad više

Visoki predstavnik BiH Christian Schmidt prisustvovao je u “Velikom školskom času” u Spomen parku Šumarice kod Kragujevca u Srbiji.

Tu je održana godišnja komemoracija žrtvama masovnih egzekucija koje su počinile oružane snage nacističke Njemačke 1941. godine.

“U tišini se klanjamo ovim žrtvama, a poruka sa ovog mjesta je gromoglasna: Nikad više! Sjećajući se posebno na stotine ovdje ubijenih učenika, podsjećamo se na našu dužnost da ostavimo bolji svijet našim nasljednicima.

Težnja za mirom i sigurnim i prosperitetnim okruženjem za nove generacije je zadatak bez kraja.Suočavanje s prošlošću, priznanje žrtvama, ali okretanje budućnosti – to je najbolji način da osiguramo da se ovakvi zločini više nikada ne ponove”, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

Today the High Representative Christian Schmidt paid respect to the victims of “Kragujevac October” in the Šumarice Memorial Park, along with other dignitaries from the region, including Serbian Prime Minister Ana Brnabić. Read the full press release here: https://t.co/lkcmyJoEMP pic.twitter.com/sKTV94ldfz— OHR BiH (@OHR_BiH) October 21, 2022

Tu je bila i premijerka Srbije Ana Brnabić s kojom je Schmidt razmijenio nekoliko riječi.

Inače, danas su se pojavile špekulacije da Schmidt priprema nametanje odluke po kojoj bi državnu imovinu pripisao entitetu RS.

Zbog toga je, navodi se u špekulacijama, Schmidt danas u Srbiji kako bi o tome razgovarao s Aleksandrom Vučićem.


Raport.ba