Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Pogledajte koje partije su dobile po jednog delegata za Dom naroda iz Skupštine USK

Delegati za Dom naroda Parlamentarne skupštine FBiH danas su izabrani i u Unsko-sanskom kantonu. Pogledajte koje partije su dobile po jednog delegata za Dom naroda iz Skupštine USK. Mjesto delegata su dobili iz ovih partija: SDA, NiP i NES.

mir Dautović (NES), Mehmed Mahmić (SDA) i Azhar Sejarić (NiP) izabrani su delegati u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda Bošnjaka. Skupštinski zastupnici u Unsko-sanskom kantonu (USK) izabrali su i Tanju Šantić (NES) iz reda Hrvata, Mladena Lonića (SDP) iz reda Srba, te Senitu Handukić (DF) iz reda ostalih.

Skupština Unsko-sanskog kantona inače daje osam delegata u Dom naroda. Po tri iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te po jednog iz reda Hrvata i ostalih. Zbog činjenice da je u ovom skupštinskom sazivu, odnosno Klubu Srba samo jedan izabrani zastupnik, preostala dva delegata iz reda Srba bit će imenovana prema propisanim mehanizmima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

“Najvažnije je da smo ispoštovali zakonski rok za imenovanje delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. Pregovori oko samog rukovodstva, odnosno formiranja skupštinske većine su u toku i vjerujem da ćemo vrlo brzo stvoriti sve preduslove za nastavak ove konstituirajuće sjednice”, zjavio je dopredsjedavajući Skupštine USK iz prethodnog mandatnog saziva i novoizabrani zastupnik Stranke za BiH Nisvet Jusić.

Dakle, konstituirajuća sjednica je nakon izbora delegata za Dom naroda ponovo prekinuta. S obzirom da još nije dogovorena skupštinska većina. Pa samim tim ni stvoreni uslovi za imenovanje rukovodstva Skupštine USK.

Predsjednici svih zastupničkih klubova naglasili su kako pregovori i razgovori oko formiranja vlasti u ovom kantonu još uvijek traju. Kao i da njihov tok umnogome zavisi od političkih dogovora oko formiranja viših nivoa vlasti.

Raport.ba