Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nikšić: Osmorka je stabilna, nije upitan dogovor sa HDZ-om i SNSD-om

U Zenici je održan sastank lidera Osmorke. Razgovaralo se duže od šest sati. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je nakon sastanka izjavio da je sastanak bio konstruktivan te da se razgovaralo o svim otvorenim temama koje su imali.

– Smatram da smo nakon jednog kvalitetnog sastanka došli do određenih zaključaka koje ćemo u narednom periodu realizirati, rekao je Nikšić.

Kaže kako su se nakon potpisivanja Sporazuma o načelima i principima konstruisanja vlasti i na federalnom i državnom nivou desile neke stvari koje su narušile ambijent nade i vjerovanja da će stranke potpisnice međusobno sarađivati u procesu koji je pred njima.

– Zbog toga smo se opredijeli da, iako imamo prilično završenu konstrukciju kadrova za Vijeće ministara BiH, obavimo još jedan krug konsultacija kao stranke Osmorke s potpisnicima sporazuma kako bismo pokušali doći do dogovora o popravljanju i vraćanju ambijenta saradnje i dogovaranja. Smatramo neke stvari koji se dogodile u međuvremenu nisu krenule u najboljem smjeru i da to treba na vrijeme da zaustavimo i da otvoreno o tome porazgovaramo, kazao je Nikšić.

Podsjeća Nikšić kako danas na Vijeću naroda RS-a nije usvojen Zakon o državnoj te da su delegati u Klubu Bošnjaka pokrenuli pitanje ocjene ustavnosti tog akta. Poručuje kako će u vezi s tim voditi pravu utakmicu u institucijama Bosne i Hercegovine, te tražiti rješenje kroz njih kako bi, kako je istakao, počeli uspostavljati međusobno povjerenje i saradnju.

– Siguran sam, kad to krene na tim osnovama, da će i ponašanje naših partnera i naših supotpisnika sporazuma biti drugačije, smatra lider SDP-a BiH.

Razgovaralo se i s liderima NES-a i SBiH i siguran je, kaže, da ostaju dio Osmorke.

– Na sastanku su vrlo otvoreno i oni, ali i svako od nas govorio o onome što ga opterećuje. Na kraju su vrlo precizno ostali opredijeljeni da budu dio Osmorke bez obzira na to hoće li učestvovati u Vijeću ministara BiH ili neće. Objektivno, puno je manje prostora za učešće u Vijeću ministara BiH nego što ima stranaka Osmorke i ambicija koje bi imale te stranke, ali ćemo se dogovarati o svemu, pa i o kadrovskim rješenjima, poručio je Nikšić.

Nikšić je naglasio kako nije upitan dogovor Osmorke sa HDZ-om i SNSD-om, ali su “upitni potezi” pojedinih koalicionih partnera.

– Da li ćemo imati sukobe i tenzije ili ćemo uspostaviti povjerenje i donositi odluke koje su u interesu građana. Ne mislim da je u intersu da pljujemo jedni druge. Idemo se boriti kroz institucije. Prolongirat ćemo dostavljanje imena (za Vijeće ministara BiH) da obavimo još jedan krug konsultacija, naglasio je.

Pojedini lideri kazali su da će preispitati podršku Osmorci ukoliko SNSD i lider ove stranke Milorad Dodik nastave sa sličnim aktivnostima poput donošenja neustavnog zakona kojim se reguliše državna imovina u entitetu Republika Srpska.

Nikšić je zaključio, ipak, da je Osmorka stabilna i da na današnjem sastanku u Zenici “nisu govorili o razlazu, nego o rješenjima“. Istakao je da iako je SDP najjača stranka među njima, “ne pada mu na pamet da nekom drugom govori šta da radi”.

Nikšić je odbacio kritike da SDP i Osmorka nemaju kičmu da se suprotstave HDZ-u i SNSD-u i da nisu politički dorasli Dodiku i Čoviću.

– Imali smo dosadašnju ekipu koja je kao dorasla i uspjela je da osigura da je BiH prva po korupciji i druga po odlasku stanovnika. Uspjeli su osigurati da ide državna imovina. Mi se ne ponašamo kao oni. Mi smo i danas njima krivi za nešto što je bilo prije 10 godina. Trebaju se navići da budu malo u opoziciji. Ja i SDP nećemo izdati interese države, poručio je Nikšić.

Lider SDP-a potvrdio je kako u sporazumu između “Osmorke”, HDZ-a BiH i SNSD-a nije bilo govora o državnoj imovini, ali je naglasio da to “ne znači da bilo ko treba kršiti zakone i Ustav ove zemlje”.

– Imamo odluku Ustavnog suda kada je u pitanju imovina. Ponavljam da ne smatram da se trebamo hvatati za vratove da bi pokazao kakav sam veliki patriota, nego učiniti sve što je moguće kroz institucije da dokažemo da ne može proći, kazao je na kraju Nikšić.

Vijest Nikšić: Osmorka je stabilna, nije upitan dogovor sa HDZ-om i SNSD-om se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus