Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

93 posto Evropljana zabrinuto zbog povećanja troškova života

[ad_1]

U međuvremenu, podrška EU-u ostaje stabilna, ali građani očekuju da EU nastavi raditi na rješenjima za ublažavanje učinaka krize.

U svakoj državi članici EU više od sedam od deset ispitanika zabrinuto je zbog sve većih troškova života, s najvećim rezultatima u Grčkoj (100 posto), Kipru (99 posto), Italiji i Portugalu (obje 98 posto).

Rast cijena, uključujući energiju i hranu, osjeća se u svim sociodemografskim kategorijama kao što su pol ili starost, kao iu svim obrazovnim i socio-profesionalnim pozadinama. Druga najspominjanija briga s 82 posto je prijetnja od siromaštva i socijalne isključenosti, a zatim slijede klimatske promjene i širenje krize u Ukrajini na druge zemlje jednako na trećem mjestu s 81 posto.

Građani očekuju da EU nastavi raditi na rješenjima za ublažavanje složenih učinaka uzastopnih kriza koje su pogodile kontinent.

Visoka podrška EU-u temelji se na iskustvu iz prošlih godina, ali samo trećina Evropljana izrazila je zadovoljstvo mjerama koje su preduzele njihove nacionalne vlade ili EU kako bi se uhvatila u koštac s rastućim troškovima života, prenosi “EU Views”.

Business Magazine