Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bećirović se nahvalio rezultatima posjete Sjedinjenim Američkim Državama

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je danas po okončanju posjete Washingtonu da će se jačati bosansko-američko savezništvo iskovano u najtežim vremenima za opstanak države Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da se tokom posjete Bijeloj kući, Kongresu i Pentagonu susreo sa američkim kongresmenima, senatorima i visokim zvaničnicima Vlade SAD-a.

– Argumentima sam ukazao na važnost da BiH što prije postane članica NATO-a i Evropske unije – istakao je Bećirović.

Dodao je da su njegovi stavovi dosljedni i jasni i u Sarajevu, i u Bruxellesu i u Washingtonu i u bilo kojem drugom gradu, a to je da je, ako želimo postati dio euro-atlanske zajednice, nužno ojačati savezništvo sa SAD-om.

Naveo je da su u prethodnim godinama anti-bosanski krugovi snažno lobirali protiv BiH u SAD-u, čemu se potrebno suprotstaviti strateškim djelovanjem.

Bećirović je naglasio da njegov zadatak nije da bude popularan već odgovoran i ozbiljan.

– U najtežem periodu za našu zemlju SAD su podršku za BiH i njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. SAD su među prvima priznale nezavisnost BiH i otvorile ambasadu u BiH – poručio je Bećirović.

Podsjetio je da je i tadašnja ambasadorica SAD-a u UN-u Madeleine Albright građanima opkoljenog Sarajeva poslala podršku riječima “ja sam Sarajka” i poručila da su budućnost BiH i SAD-a nerazdvojni.

Vijest Bećirović se nahvalio rezultatima posjete Sjedinjenim Američkim Državama se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus