Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Na račune udruženja Pomozi.ba uplaćeno dva miliona KM pomoći za Tursku i Siriju

Udruženje Pomozi.ba uputilo je jučer prvi kamion pomoći stanovništvu Turske koje je pogođeno zemljotresom u kojem su prošle sedmice poginule desetine hiljada ljudi. Grijalice, vreće za spavanje i deke bile su prioritet, jer su mnogi ostali bez svojih domova, pa je zato ova vrsta pomoći upućena ranije u odnosu na preostalu koju radnici ove organizacije i stotine volontera pripremaju za transport u skladištima ove organizacije.

Piše: S. KARAICA/Fokus.ba

– Vjerovatno bi u petak ili do kraja sedmice trebao krenuti konvoj prema Turskoj. Do tada radimo sortiranje i pakovanje sve ove pristigle robe u nekoliko skladišta. Najveća akcija je trenutno u velikom skladištu u Blažuju gdje smo i prethodnih dana imali ogromne akcije uz pomoć volontera. Brojni volonteri su i danas tamo i nadamo se da ćemo tokom dana većinu spakovati i staviti na kamione – kazala je za Fokus glasnogovornica Udruženja Maja Arslanagić Hrbat.

Akcija prikupljanja tople zimske garderobe, obuće, higijenskih potrepština, pelena i drugih proizvoda je okončana, jer svega ima dovoljno.  Međutim, humanitarni telefonski broj i dalje je u funkciji, a svi zainteresovani mogu i dalje pomoći uplatom novčanih donacija.

– Do sada je, zajedno sa uplatama koje očekujemo od nekih kompanija, prikupljeno oko dva miliona maraka novčane pomoći – kaže Arslanagić Hrbat.

Konvoj pomoći biće upućen u Tursku, jer još nije pronađen način kako da dođe do Sirije. Međutim, ugroženi na području te zemlje nisu zaboravljeni ni zapostavljeni. Trenutno im Pomozi.ba pomaže novčano, putem partnerskih organizacija.

– Do sada smo uplatili 100.000 KM organizacijama u Siriji koje su trenutno tamo i koje dijele prehrambene proizvode, obroke, šatore, deke, vreće za spavanje i dušeke ljudima koji su ostali bez svojih domova i spavaju u šatorima ili napolju. Vidjećemo hoće li se otvoriti mogućnost za druge vrste pomoći. Ukoliko ne budemo mogli uvesti kamione, onda ćemo opet pomagati novčano. Jedna naša ekipa trenutno je u Turskoj ali se uskoro treba vratiti. Druga ekipa će ići sa konvojem. U svakom slučaju, stalno smo u vezi i sa našim ljudima i sa humanitarnim organizacijama na terenu – navodi glasnogovornica Pomozi.ba.

Vijest Na račune udruženja Pomozi.ba uplaćeno dva miliona KM pomoći za Tursku i Siriju se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus