Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Denis Bećirović: Secesija RS nije moguća. Na sceni su ponovo sljedbenici ideologije Slobodana Milošević

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović organizirali su večeras povodom Dana nezavisnosti BiH svečani prijem u sarajevskoj Vijećnici kojem je prisustvovao veliki broj osoba iz političkoj, kulturnog i vjerskog života, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Ovaj put svečanosti je prisustvovao veliki broj spasilaca Federalne uprave civilne zaštite kao i Gorske službe spašavanja koji su učestvovali u napornim višednevnim akcijama spašavanja žrtva razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju. Okupljeni u Vijećnici su na prigodan način odali počast hiljadama poginulih u toj stravičnoj katastrofi.

(Foto: FENA)

Denis Bećirović je podsjetio na put kojim je BiH prošla do sticanja nezavisnosti, ali i odmah nakon tog 1. marta 1992. godine.

Naveo je da su i danas prava građana BiH ugrožena, ali uprkos svim naporima nije moguće pokoriti državu jer je BiH uvijek imala svoje sinove i kćeri koji će je zaštiti.

“Zbog neodgovornih pojedinaca koji neargumentirano tumače načelo samoopredjeljenja podsjećam da je Badinterova komisija dala odgovor na pitanje šta je samoopredjeljenje da se ona treba shvatiti u teritorijalnom, a ne strogo etničkom smislu”, dodao je Bećirović.

Tvrdi da su na političkoj sceni ponovo sljedbenici ideologije bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića jer ne prihvataju činjenicu da je načelo samoopredjeljenja u trajnoj suprotnosti s načelom političke nezavisnosti postojećih država u svijetu jer kada bi svi tome pribjegli teritorijalne granice mnogih država bile bi ugrožene.

“Zato je nemoguća secesija bh. entiteta Republika Srpska jer stanovništvo jednog dijela nezavisne i suverene države BiH nikada neće moći odlučivati o sudbini cjelokupno stanovništva naše države”, zaključio je Bećirović.

(Foto: FENA)

Bosna i Hercegovina 1. marta slavi Dan nezavisnosti, državni praznik kojim se njeguje sjećanje na historijski referendum proveden prije 31 godinu.

Tada su se bosanskohercegovački građani velikom većinom izjasnili za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Glasali su za državu ravnopravnih građana i naroda u kojoj će uživati sva prava i slobode, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Radi se o Referendumu za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

On je, na preporuku Arbitražne komisije Međunarodne konferencije o Jugoslaviji (Badinterova komisija), održan 29. februara i 1. marta 1992. godine, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ.

(Foto: FENA)

Referendum je potvrdio opredjeljenje bosanskohercegovačkih građana da budućnost nastave graditi izvan bivše SFRJ.

Za to se izjasnilo čak 99,7 posto od ukupno 2.073.568 glasača. Izlaznost je bila 63,7 posto građana s pravom glasa u Bosni i Hercegovini.

Raport.ba