Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Razotkriven još jedan bizar potez Dodika: RS prekida saradnju sa SAD, a potpisali milionski ugovor sa lobistima u SAD

Da Milorad Dodik donosi često kontradiktorne političke odluke poznato je kroz njegovu dugu karijeru.

No, sad na vidjelo izlazi jedan posebno bizar potez koji je Dodik povukao kada su u pitanju SAD.

Naime, prije nekoliko dana, Vlada RS je po nalogu predsjednika RS Milorada Dodika donijela odluku kojom prekida odnose i komunikaciju sa ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH.

Dodik je to obrazložio ugroženim interesima RS i srpskog naroda u BiH, jer se dvije ambasade – SAD i Velike Britanije – navodno miješaju u unutrašnja pitanja i to tako da to ide na štetu Srba.

Nakon što je Vlada RS donijela odluku, stiglo je saopćenje u kojem se ona na sličan način obrazlaže.

“Vlada Republike Srpske konstatuje da je Republika Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije.

Vlada Republike Srpske je uvjerena da ovakvo djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutrašnje stvari u BiH”, navodi se između ostalog u saopćenju.

Međutim, sad je novinar iz Washingtona Ivica Puljić otkrio da Vlada RS plaća lobističke kuće u SAD, a da je – apsurdno – tek nedavno potpisala ugovor s jednom.

Vlada BiH entiteta RS potpisala novi sporazum s odvjetničkim uredom u Teksasu McGinnis i Lochbridge. Za lobiranje u Americi RS će svakog 15-og u mjesecu plaćati 63,000 dolara odnosno 756,000 godišnje. Rezultati lobiranja mogu se provjeriti na popisu američkih sankcija! pic.twitter.com/cEIUMCG0oo— Ivo Puljic (@ipuljic57) March 25, 2023

“Vlada BiH entiteta RS potpisala novi sporazum s odvjetničkim uredom u Teksasu McGinnis i Lochbridge. Za lobiranje u Americi RS će svakog 15-og u mjesecu plaćati 63,000 dolara odnosno 756,000 godišnje. Rezultati lobiranja mogu se provjeriti na popisu američkih sankcija!”, konstatirao je Puljić.

Kako se vidi, ugovor je potpisa 25. januara ove godine, kao i 7. februara ove godine.


Raport.ba