Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Višković kaže da je Milanović jučer dolazio u Derventu da provocira

Premijer entiteta Republika Srpska Radovan Višković prokomentarisao je posjetu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Derventi kao nepotrebnu provokaciju te poručio da je Derventa i prije posjete i nakon posjete “bila i ostala grad heroj i simbol stradanja i ogromne žrtve koje je srpski narod podnio”.

Višković tvrdi da se Derventa iz ratnog pepela i grada sa gotovo potpuno uništenom infrastrukturom danas uzdigla do privrednog centra regije, sa najvećim brojem inostranih investicija i ostvarenim izvozom, prenosi RTRS.

– Posjeta Milanovića samo nas opominje da nikada ne smijemo zaboraviti koju je žrtvu srpski narod podnio tokom rata da bi, najprije, sačuvali goli život, a poslije okončanja oružanog sukoba, u potpunosti stvorili uslove za život stanovnika Dervente, u kojoj danas zajedno, u miru i uzajamnom poštovanju, žive i privređuju Srbi, Hrvati i Bošnjaci i ostali narodi – naveo je Višković.

Premijer RS je istakao da “odlikovanje brigade HVO-a od strane hrvatskog predsjednika predstavlja nepotrebno provociranje i bolno uznemirivanje stanovnika Dervente, ne doprinoseći boljem razumijevanju i uvažavanju koje nam je prijeko potrebno na ovim prostorima i cijelom regionu”.

Viškovićev stranački šef jučer pokušao ublažiti “negativne reakcije” na dolazak hrvatskog predsjednika.

“Derventa je nesumnjivo u Republici Srpskoj i prije, a i poslije Milanovićeve posjete, a hrvatska vojska je ovdje nesumnjivo gubitnička. Istorija Srba i Hrvata je teška i trebaće godine truda da se premoste razlike i riješe pitanja koja nas razdvajaju. Predsjednik Hrvatske je privržen poštovanju Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske kao političko-pravne činjenice”, poručio je Dodik na Twitteru.

Bornović: “Skandal i nacionalna sramota”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović stigao je u Derventu, ali ne da bi sa vlastima Republike Srpske razgovarao Trgovskoj gori, nego da odlikuje HVO, koji je rušio Derventu i ubijao naš narod, poručio je predsjednik PDP Branislav Borenović.

On je ocijenio da je ovakva posjeta predsjednika Hrvatske u Republici Srpskoj, i Derventi, koja je u ratu skoro do zemlje sravnjena, “skandal i nacionalna sramota” za Srbe i Republiku Srpsku.

Borenović kaže da je to rezultat posebnih, kako navodi, “prijateljskih i strateških veza Dodikovog režima” sa njihovim hrvatskim „prijateljima“ i konstantnog ponižavanja srpskog naroda.

– Milanović bez problema u sred Republike Srpske veliča i odlikuje HVO, a on je bio taj koji je zabranio privatnu posjetu Jasenovcu, našem najvećem stratištu u istoriji, srpskom predsjedniku Vučiću – ističe Borenović.

Vijest Višković kaže da je Milanović jučer dolazio u Derventu da provocira se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus