Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Za najugroženija domaćinstva u BiH stiže 70 miliona eura pomoći iz EU

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto uručila je u utorak šefu Delegacije Evropske unije (EU) Johannu Sattleru Ugovor o finansiranju 70 miliona eura vrijednog energetskog paketa podrške.

Ovaj paket omogućiće pomoć najugroženijim domaćinstvima u suočavanju sa rastućim cijenama kao i pomoć u energetskoj tranziciji u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o Sporazumu o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist BiH za 2023. godinu, a koji je država potpisala sa EU-om.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, izjavila je da se radi se o paketu potpore Evropske unije Bosni i Hercegovini za ublažavanje socioekonomskih posljedica izavzanih energetskim krizama i koje su izazvale porast cijena.

“Na ovaj način pomažemo najugroženjim kategorijama stanovništva u BiH, koje su se suočile sa porastom cijena energenata. Konkretna potpora ide na pomoć u stambenim jedinicima u smislu energetske učinkovitosti. Potpora u okviru ovog paketa ide i malim i srednjim preduzećima koja su osnova našeg gospodarstva”, rekla je Krišto.

Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, izjavio je da će BiH narednih dana primiti prvu tranšu iz paketa vrijednog 70 miliona eura za podršku najugroženijim domaćinstvima.

“To je manje-više 170.000 domaćinstava u BiH. To će pomoći energetsku tranziciju. Mi EU-u ćemo biti uz vas osobito u teškim trenucima”, rekao je Sattler.

Dodao je da je inflacija, koja je rezultat ruskog rata u Ukrajini, podrazumijevala izuzeto tešku zimu, prije svega za najsiromašnije porodice širom regiona.

Upravo je iz tog razloga, u okviru svoje posjete prošle godine, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila milijardu eura pomoći za region, podsjetio je Sattler.

“Polovina od milion ide kao direktna pomoć porodicama, preduzećima, a srednjeročno i kao investicija za cijeli region”, rekao je Sattler.

Dodao je da je u okviru ovog paketa 50 miliona izdvojeno za najsiromašnija domaćinstva u BiH, 10 miliona će dobiti privatni sektor kako bi poboljšali energetsku efikasnot, a preostalih 10 miliona ide za adaptaciju i unapređenje energetske efikasnosti javnih objekata.

“Zadatak je sada na entitetima i Brčko ditriktu da usaglase modalitete za samu raspodjelu, odnosno plasman osiguranih sredstava na način da dođu do onih koji u u stanju potrebe”, rekao je Sattler.

U kontekstu napretka BiH na putu ka EU, Sattler je napomenuo da država ima sposobnosti i kapacitete da apsorbuje značajnim resursima i prilikama koje će se otvarati kako se zemlja bude približavala EU-u.

“Način kako BiH bude upravljala sredstvima koja se osiguravaju kroz ovaj paket predstavljaće svakako značajan indikator za bilo koju buduću podršku koja se osigurava od EU-a”, rekao je Sattler.

Sattler je također izrazio zadovoljstvo zbog brzog formiranja vlasti na državnom nivou i usvajanjem budžeta za 2023.

“Imamo budžet koji je povećan za 23 posto. Ne možemo zanemariti da entiteti imaju itekako široke nadležnost, stoga nema iskoraka bez njihovog angažmana”, kazao je Sattler.

Raport.ba