Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Čampara: Ako dođe do blokade uvjeren sam da će visoki predstavnik reagirati

“Iskreno se nadam da ćemo imati novu Vladu FBiH do 6. aprila. Mislim da se trebamo pridržavati rokova koji su navedeni u Ustavu”, istakao je u Rezimeu na FTV Aljoša Čampara, federalni ministar unutrašnjih poslova i delegat Naroda i pravde u Domu naroda Federacije BiH.

“Možda će se okolnosti promijeniti, možda će i drugi potpredsjednik dati saglasnost. Dakle predsjednica Federacije je imenovala Vladu Federacije, potpredsjednici trebaju dati saglasnost i potvrda ide u Predstavnički dom. Onaj ko ima parlamentarnu većinu taj bi svugdje u svijetu trebao formirati vlast, odnosno vladu. Ukoliko dođe do drugačije neke situacije, to znači da se radi o blokadi. Mi smo država koja živi Dejtosnki mirovni sporazum, država koja ima visokog predstavnika i on ima bonske ovlasti koje se obično koriste u slučajevima nekih blokada da bi se procesi deblokirali. I ako dođe do blokade uvjeren sam da će visoki predstavnik reagirati i deblokirati proces izbora nove Vlade Federacije.”

Vijest Čampara: Ako dođe do blokade uvjeren sam da će visoki predstavnik reagirati se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus