Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Google povukao još jedan potez zbog rata u Ukrajini

Otkako je počeo rat u Ukrajini, razne kompanije širom svijeta nameću sankcije ruskoj strani, u onom dometu kojem mogu. Većina velikih tehnoloških kompanija čije je porijeklo zapadnjačko, do sada je nametnula određene sankcije Rusiji, odnosno njihovim proizvodima, njihovom tržištu itd. Google je bio među prvima koji je nametnuo određene sankcije Rusiji, a sada ih još proširuju.

Američka kompanija sada je pauzirala plaćanje oglasa u Rusiji, kao još jedan odgovor na trenutnu krizu u Ukrajini. Iz Google-a su za poznati portal The Verge naveli da su u svjetlu vanrednih okolnosti, odlučili pauzirati Google oglase u Rusiji, odnosno njihovo plaćanje. Dalje su naveli da se situacija u Ukrajini brzo razvija, te da će nastaviti izvještavati ako dođe do promjene politike kompanije.

Slično su u Ukrajini već učinili Twitter i Snapchat i sada im se pridružuje još jedan tehnološki div – Google. Ova je kompanija ranije blokirala ruske državne medije, kao što je Russia Today, da unovčavaju svoje web stranice i YouTube kanale.

Ovaj Googleov potez uslijedio je nakon što je američka kompanija kritikovana od strane ruskog Roskomnadzora, regulatornog tijela za komunikacije, i to zbog prikazavanja oglasa o ratu u Ukrajini. Kako je izvijestio The Wall Street Journal, Roskomnazdor je naveo da su oglasi na Googleovim platformama usmjereni ka ruskim korisnicima, te da stvaraju iskrivljenu percepciju trenutnih događaja u Ukrajini. Također, dodali su da se vijestima i oglasima ovog tipa na Google-u šire lažne političke informacije, koje bi mogle potaknuti proteste u Rusiji.

Tako iz ovog ruskog regulatornog tijela prije par dana blokirali sve medije koji su u suprotnosti sa službenim stavom države, kao što je BBC News itd.

Teško je predvijeti kakve će finansijske gubitke pretrpjeti Google, ali potez ukazuje na sve veći uticaj online svijeta na sukob u Ukrajini.

Bajtbox