Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Zaboravite na Nokia flagship telefone

Kompanija HMD Global 2019. godine predstavila je Nokiju 9 PureView. Radi se o flagship telefonu, a njime je kineska kompanija pokušala vratiti Nokiju na tržište telefona visoke klase. Ipak, telefon nije naišao na dovoljno dobre reakcije da bi imao nasljednika. Zapravo, od tada nije predstavljen niti jedan Nokia flagship telefon. Kako stvari stoje, to se neće desiti ni u budućnosti.

Adam Ferguson, voditelj marketinga HMD Global proizvoda, u intervju za Android Authority, naveo ke da „izrada telefona od 800 dolara za HMD Global trenutno nema smisla, te da je kompanija napravila tešku odluku da se povuče sa tržišta telefona visoke klase.“

Ferguson je dodao da će se kompanija sada fokusirati na pametne telefone koji pripadaju kategoriji jeftinih i onim koji pripadaju kategoriji srednje klase. On želi da Nokia telefoni budu prepoznatljivi kao uređaji koji traju nekoliko godina, koji imaju višednevno trajanje baterije i imaju pristupačnu cijenu.

Čini se da ova stretegija funkcioniše, jer se nedavno kompanija HMD Global pohvalila da je čitavu 2021. godinu poslovala odlično s pametnim telefonima, a u četvrti kvartal 2021. godine bio je najprofitabilniji kvartal u kratkoj povijesti ove kompanije.

Iz ove kompanije kao jedan od ciljeva imaju i to da postanu vodeći među pre-paid telefonima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Čini se da je ovaj potez HMD Global kompanije razuman i logičan. Na tržištu visoke klase odavno dominiraju Apple i Samsung, a na mjesto Huaweija globalno je upao Xiaomi. U suštini, ove tri kompanije su one koje zarađuju najviše od telefona visoke klase, a naročito se to odnosi na Apple, koji u potpunosti dominira ovim segmentom.

Već smo u prošlosti vidjeli pokušaje LG-a, HTC-a i drugih da se nametnu kao konkurencija naprijed navedenim, ali svi su prošli bezuspješno. Ne treba zaboraviti Sony, koji istina i dalje proizvode telefona visoke klase, no čini se da su oni u posljednje vrijeme više fokusirani kao neki vid dodatne opreme za fotoaparate, a i prodaja Sony-jevih uređaja visoke klase nije ni približna kao Apple-ova i Samsungova.

Bajtbox