Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

U JUNU U FEDERACIJI BIH 118 HILJADA TURISTA, NAJVIŠE IZ TURSKE I HRVATSKE

Ukupan broj dolazaka turista u junu 2023. godine u Federaciji BiH iznosio je 118.045 što je za 19,5 posto više u odnosu na juni 2022. godine, dok je u odnosu na maj 2023. godine broj dolazaka turista bio veći za 0,5 posto.

Učešće domaćih turista u ukupnom broju dolazaka bilo je 25 posto, a stranih turista 75 posto.

Turisti su u junu ove godine u FBiH ostvarili 233.488 noženja što je za 11,4 posto više u odnosu na juni 2022. godine, a u odnosu na maj više za 3,5 posto. Učešće domaćih turista u ukupno ostvarenom broju noćenja bilo je 25,4 posto, a stranih turista 74,6 posto.

Prema vrsti smještajnog objekta najveći broj noćenja je ostvaren u okviru vrste Hoteli i sličan smještaj sa učešćem od 95,8 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz: Turske (12,4 posto), Hrvatske (8,9 posto), Njemačke (5,7 posto), Poljske (5,6 posto) i SAD-a (5,3 posto) što je ukupno 37,9 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 62,1 posto noćenja.

Broj raspoloživih kreveta u junu 2023. godine u FBiH iznosio je 30.304 što je za 0,2 posto više u odnosu na juni 2022. godine. Neto stopa iskorištenosti kreveta za vrstu Hoteli i sličan smještaj na području Federacije BiH iznosila je u junu 28,5 posto, prenosi Fena.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat