Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Ako patite od glavobolje, ne biste trebali koristiti ove lijekove protiv bolova

Kada patite od glavobolje, često se odlučujete da popijete lijekove za ublažavanje bolova u pokušaju da simptomi nestanu ili da ih barem ublažite.

Zloupotreba lijekova

Ipak, postoje neki lijekovi protiv bolova koji se ne preporučuju protiv glavobolje, ali to ne znaju svi, naprotiv, i dalje se redovno koriste.

Riječ je o opijatnim lijekovima protiv bolova na bazi kodeina koji se ne smiju koristiti u slučaju glavobolje, bilo migrenske, akutne, hronične i nezavisno od intenziteta bolova.

Vraćajući se na ovu temu, francuski časopis ”60 Millions de Consommateurs” izvještava o prečestoj zloupotrebi ovih lijekova.

Zapravo, čini se da u Francuskoj oko 40 posto ljudi koji uzimaju tablete na bazi kodeina to čine upravo kako bi ublažili glavobolje.

Kao što je izjavio Nikolas Otier, voditelj odjela za medicinu bola u bolnici Clermont-Ferrand:

– Suočeni smo s dvostrukom zloupotrebom, od propisivača i od pacijenata. Problem je u tome što kodein nije baš djelotvoran protiv glavobolje, pa ga pacijent ponovo uzima. Zbog toga riskira, s jedne strane, pojavu novih glavobolja zbog zlouporabe droga, a s druge, razvoj zavisnosti.
Izbjegavajte opioide

Opioide također treba izbjegavati za takozvanu nociplastičnu bol, tj. bol za koju nije dokazana posebna lezija i koja proizlazi iz disfunkcije neuralnih puteva bola.

Neki primjeri su bol povezana s fibromialgijom ili sindromom iritabilnog crijeva. prenosi Avaz