Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Dodik je danas bio vidno nervozan i unezvjeren. S razlogom: Prijeti mu pet godina zatvora

Milorad Dodik bio je danas vidno nervozan, komentirajući optužnicu koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

A ta nervoza nije nešto što je karakteristično za predsjednika Republike Srpske koji, obično, ima nadmeni ton kad se za govornicom “obračunava” sa svim unutrašnjim i vanjskim neprijateljima.

Nezakoniti ukaz

Upirao se danas da dokaže kako je sporni (nezakoniti) ukaz potpisao jer je o tome odluku prethodno donijela Narodna skupština RS i da “nije imao dilemu šta da uradi”.

Naravno, nije mu dugo trebalo da nađe najugodniji zaklon – onaj iza čitavog naroda. Jer, napad na Dodika je i napad na čitav narod, barem se tako može zaključiti iz njegovih riječi.

“Ako se napadne predsjednik, onda je napadnuto cijelo društvo”, rekao je Dodik.

Za svaki slučaj, odbranu je “podebljao” spominjući čak i presuđene ratne zločince čije presude, nažalost, za mnoge u RS i dalje nisu nešto negativno.

“Mislim da je suštinski da odbranimo predsjednika RS, a Milorad Dodik kao i drugi koji su se borili za prava Srba, ne mogu računati na svoje komoditete. Na njih nisu računali ni Karadžić, Mladić, Plavšić i Krajišnik”, rekao je Dodik.

Ima li Dodik razloga za nervozu? Odgovor bi definitivno mogao biti potvrdan.

Krivično djelo

Jer, bude li osuđen za nepoštovanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, što je krivično djelo, prijeti mu zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

A zajedno sa Dodikom razloga za nervozu imaju i njegovi najbliži saradnici svjesni da bez njihovog šefa na sceni niti njihova politička budućnost nije baš svijetla…

Podsjetimo, Dodik je odluke visokog predstavnika, koji je poništio prethodne odluke NSRS o neprovođenju presuda Ustavnog suda BiH, ignorirao.

Prošlog mjeseca je Dodik potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona kojeg je poništio Schmidt.

Potom je Miloš Lukić, kao direktor Službenog glasnika RS, tu odluku objavio u Glasniku.

Sada će se zbog toga obojica suočiti s krivičnom suđenjem potvrdi li Sud BiH optužnicu.

Raport.ba