Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ovo je M1 Ultra – Najmoćniji procesor za stolna računala na svijetu

Jučer je Apple održao događaj predstavljanja Peek Performance. Pored iPhonea SE 2022, koji je bio zvijezda događaja, kompanija iz Cupertina predstavila je još par proizvoda. Očekivalo se da će jučer biti predstavljen i Apple Silicon M2 procesor, ali to se nije desilo. Umjesto toga, predstavljena je nova verzija M1 procesora i to M1 Ultra baziran na ARM-u, koji je dizajniran za stolno računalo Mac Studio.

M1 Ultra zapravo spaja dva M1 Max čipa i novu arhitekturu međusobnog povezivanja Apple naziva UltraFusion. Čip će otkloniti kašnjenja u usporedbi s dva odvojena čipa povezana preko matične ploče. Koristi silikonski interposer koji pruža 2,5 TB/s propusnosti.

M1 Ultra ima 20-jezgreni CPU, 64-jezgreni GPU i 32-jezgreni Neural Engine. Apple je, kao i obično, ponudio neke brojke. Tako su naveli da će M1 Ultra ponuditi 90% bolje performanse uz istu potrošnju energije kao Intel Core i9-12900K. Što se tiče performansi GPU-a, 64-jezgreni model troši 200 W manje od Nvidia GeForce RTX 3090, uz znatno bolje performanse.

Iz Apple-a su se pohvalili da M1 Ultra može učini neke jako kul stvari kada je u pitanju dekodiranje medija. To uključuje mogućnost reprodukcije do 18 streamova 8K ProRes 422 videozapisa u isto vrijeme. Također, procesor ima podršku za do 5 ekrana, od kojih 4 mogu biti 6K Pro Display XDR zajedno s petim 4K ekranom.

Propusnost memorije na M1 Ultra također je veća od prethodnih modela, dosežući 800 GB/s, te tako procesor može konfigurisati do 128 GB objedinjene memorije. Kao i kod drugih M1 modela, cijeli ovaj skup memorije dostupan je i u CPU-u i u GPU-u.

Bajtbox