Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Sony se suočava s ozbiljnim optužbama

Osam bivših i trenutnih zaposlenika Sonyjeve kompanije za igre i konzole – Sony Interactive Entertainment optužilo je kompaniju za seksizam, prema sudskim podnescima podnesenim u utorak.

Sony se suočava s ozbiljnim optužbama za seksizam u kompaniji Sony Interactive Entertainment, koja je zadužena za igre i konzole. Bivša sigurnosna analitičarka Emma Majo podnijela je tužbu protiv japanske kompanije zbog spolne diskriminacije i nezakonitog otkaza u jedanaestom mjesecu prošle godine. Majo je sada zatražila status grupne tužbe, kako bi joj se pridružile i druge zaposlenice koje optužuju Sony za seksizam.

Prije dva dana je advokat naprijed pomenute Majo sudu podnio i izjave bivših sedam radnica Sony Interactive Entertainment-a i jedne trenutne, kojima su izrazile podršku Majo, te su dale i neke detalje o slučajevima seksizma u kompaniji u Sjedinjenim Američkim Državama. Optužbe se kreću od diskriminacije prema majkama do seksualnog uznemiravanja i sistemske borbe protiv napredovanja žena u kompaniji.

Marie Harrington, bivša viša direktorica Sony Interactive Entertainment-a, napustila je kompanija 2019. godine zbog „sistemskog seksizma prema ženama“, o čemu je izvještavala tokom svoje karijere i opisala je to na devet stranica u podnesku sudu podnesenom prije dva dana. Ona je navela da su žene bile potcjenjivane u odnosu na muškarce, gdje se uspjeh kompanije, uglavnom, pripisivao muškarcima.

Dalje je navela da su muškarci u Sonyju rangirali zaposlenice prema njihovom fizičkom izgledu, te da su unutar kompanije međusobno dijelili fotografije žena iz kompanije. I druge žene su u svojim podnescima iznijele razne optužbe na račun japanske kompanije zbog diskriminacije žena, a većina ovih žena je napustila kompaniju iz tih razloga.

Naveli su i to da su muškarci ženama u kompaniji često govorili da se ne razumiju u tehnologiju, a jedna je bivša uposlenica opisala da je jedan viši menadžer pokušao uhvatiti za grudi na radnom mjestu. Također, navodi se da je otkrivena velika neravnoteža u pogledu raspodjele zaposlenika, u smislu da su muškarcima, uglavnom, pripadale više pozicije.

U izjavi za Polygon Sony nije htio komentarisati ove optužbe, no pred Sudom su odbacili optužbe.

Bajtbox