Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Cogent prekida Internet konekciju velikog kapaciteta za Rusiju

Cogent Communications je svojim ruskim korisnicima u petak 4. ožujka priopćio da je prekinuo vezu s internetskom uslugom velikog kapaciteta zbog ruske invazije na Ukrajinu a u skladu s ekonomskim sankcijama Zapada prema Rusiji. Radi se o konekciji velike propusnosti namijenjene operaterima. Tvrtka sa sjedištem u Washingtonu, prekinula je usluge interneta velikog kapaciteta prije svega kako bi se zaštitila od mogućih ruskih cyber napada. 7. ožujka, još jedan međunarodni telekom, Lumen, također je najavio da će smanjiti svoje usluge u Rusiji.

“U povodu neopravdane i ničim izazvane invazije na Ukrajinu, Cogent ukida sve vaše usluge na snazi ​​u 17:00 GMT 4. ožujka 2022. Gospodarske sankcije uvedene kao rezultat invazije i sve neizvjesnija sigurnosna situacija onemogućuju Cogentu da vam nastavi pružati usluge.”, navela je američka tvrtka u e-poruci korisnicima, prenosi tvrtki za praćenje i analizu mreže Kentik. Konekcija za Internet koju Cogent Communications pruža korisnicima u Rusiji nije jedina ali je jedna od najpropusnijih.

Inače, Cogent Communications upravlja optičkim vezama vrijednim više od 100.000 milja između i unutar gradova u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Europi, Aziji, Australiji i Africi. Do sada su uočili, kako navode, napade koje je pokrenula ruska vojna obavještajna služba, nazvana GRU, porenosi CNET navode izvršnog direktora tvrtke iz Washingtona Davea Schaeffera. “Uočili smo ograničene napade… koji sežu do ruske vlade protiv američkih tvrtki i Ukrajine prije invazije, ali smo se bojali da bi se razmjer mogao dramatično promijeniti”, rekao je Schaeffer.

Pogođeni najveći ruski telekomi

Cogent prodaje tranzit po cijelom svijetu, uključujući rusko tržište. Prema popisu pet najvećih Cogentovih ruskih kupaca u Kentik Market Intelligenceu vidljivo je da će biti pogođeni ruski državni telekom Rostelecom (AS12389) kao i drugi ruski nacionalni operater optičke mreže Transtelecom (poznat kao TTK, AS20485). Ruskim mobilnim tržištem dominira “velika trojka” MTS-a (AS8359), Megafona (AS31133) i VEON-a (bivši Vimpelcom, AS3216). Od toga, Cogent ima dva od tri ruska mobilna operatera kao klijente.

Uz navedene telekomunikacije, Cogent pruža uslugu ruskoj tražilici Yandex (AS208722) kao i StormWall (AS59796), ruskoj tvrtki za ublažavanje DDoS-a koja brani tri od 31 istaknute ruske web stranice.

grafički prikaz pada prometa nakon ograničenja koje je Cogent Comminication uveo Rusiji

Centralna.ba