Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Apple isporučuje iOS 15.4 s bitnom značajkom – Ne dobijaju je svi iPhonei

iOS 15.4 donosi jednu veliku promjenu u odnosu na prethodnika i to nadogradnju Face ID-a. Ova verzija će omogućiti korištenja Face ID-a i kada nosite masku i to bez spajanja iPhonea sa Apple Watchom. U suštini, kada postavljate Face ID, ne morate nositi masku, nego će Face ID poslije jednostavno sam samo na osnovu dijela lica koji se vidi i kada je maska na licu, uspjeti prepoznati korisnika. Nadogradnja će donijeti i poboljšano prepoznavanje lica kada korisnik nosi naočale, što je i do sada bio djelimičan problem. Sada korisnici imaju i mogućnost dodati naočale u Face ID.

Nedavno je jedan novinar poznatog portala The Verge, Chaim Gartenberg testirao ovu značajku na iOS 15.4 i bio je ugodno iznenađen koliko dobro Face ID radi s maskom. U testu koji je trajao nekoliko dana on navodi da se Face ID pokazao itekako sposobnim, a nebitno je da li nosite „običnu“ ili N95 masku. Ako u istom trenutku nosite i masku i naočale, Apple će tražiti od vas da napravite skeniranje sa svakim naočalama koje imate, a u slučaju da ih ne registrujete, Face ID neće raditi, a on ne radi ni sa sunčanim naočalama.

Ono što je loše jeste to da će ova mogućnost biti dostupna samo na iPhone 12 i novijim modelima. To znači da svi stariji modeli, kao što su iPhone 11, iPhone X, iPhone XS i iPhone XR neće dobiti ovu mogućnost.

Centralna.ba