Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Takmičenja počela jutros: Zvanično otvoreno Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici u Beogradu

[ad_1]

U glavnom gradu Srbije Beogradu danas je otvoreno Svjetsko dvoransko prvenstvo u atletici, što je jedan od najvećih sportskih događaja koji je organiziran u tom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Takmičenja u Areni su počela jutros i trajat će do 20. marta, a ceremonija svečanog otvaranja održana je u poslijepodnevnim satima.

Himnu domaćina Srbije izvela je Jelena Tomašević, a sportiste su pozdravili i uspješno prvenstvo im poželjeli predsjednik Svjetske atletike lord Sebastijan Kou, predsjednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović i predsjednik Organizacionog komiteta šampionata Slobodan Branković.

Prvi čovjek Atletskog saveza Srbije Jevrosimović istakao je da ”održavanje tog velikog takmičenja nije samo priznanje za atletiku, nego i Beograd i Srbiju”.

“Čast je biti domaćin, a činjenica da smo najmanja zemlja koja je organizovala takmičenje je dokaz kakav renome imamo. Gledaćemo svjetske rekordere i olimpijske šampione, a rame uz rame će se boriti i naši najbolji atletičari. Ispunjen sam ponosom što smo atletiku vratili na staze slave, što smo uz pomoć države izgradili infrastrukturu i što je to dalo rezultate koje sada imamo“, kazao je Jevrosimović.

Zahvalio se srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, Ministarstvu omladine i sporta Srbije te Olimpijskom komitetu i sponzorima koji su podržali organizaciju svjetske dvoranske smotre atletičara.

“Nadam se da ćete uživati gledajući nadmetanje i da će naši atletičari pokazati da su u samom vrhu. Sportska borilišta treba da budu jedina borilišta gdje će se voditi borbe. Upućujem molbu svima, da vide sav besmisao ratnih sukoba, a borbe prepuste sportistima“, poručio je Jevrosimović.

Slobodan Branković zahvalio je predsjedniku Svjetske atletike na ukazanom povjerenju zbog kojeg je Beograd dobio organizaciju ovako velikog takmičenja, kao i cijelom timu i volonterima koji su zajedničkim snagama radili na pripremi tog događaja.

SCsport.ba