Connect with us

Upište pojam za pretragu

Ekonomija

CENTRALNA BANKA BIH U 2023. OSTVARILA NETO DOBIT OD 278.261.211,49 KM

Upravno vijeće Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) usvojilo je Finansijske izvještaje CBBiH te Odluku o raspodjeli čistog profita CBBiH za godinu koja je završila 31. decembra 2023., a u kojoj je Centralna banka ostvarila neto dobit od 278.261.211,49 KM.

Na osnovu Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i Odluke Upravnog vijeća Centralne banke Bosne i Hercegovine od 28. marta 2024., dio ostvarene dobiti u iznosu 64.319.561,58 KM je uplaćen na odgovarajući depozitni račun Ministarstva finansija i trezora BiH.

Iz CBBiH navode da je finansijski rezultat posljedica blagovremenog poduzimanja niza investicionih odluka, na strateškom, taktičkom i operativnom nivou, i restrukturiranja portfolija deviznih rezervi koje su omogućile da se iskoristi porast kamatnih stopa i prinosa vrijednosnih papira u eurima i sredstva investiraju po povoljnijim uslovima.

CBBiH ostaje dosljedna politici investiranja u skladu sa zakonski definisanim ciljevima i zadacima, što podrazumijeva da se službenim deviznim rezervama upravlja prvenstveno na siguran, pa tek onda na profitabilan način, saopćeno je iz te institucije.

(FENA)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

Hayat