Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Bećirović protiv novih nametanja ustavnih rješenja od strane Schmidta

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se povodom nagovještaja potencijalnog nametanja novih izmjena Ustava entiteta FBiH i Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika za BiH, izrazivši protivljenje predloženim izmjenama Ustava FBiH koje bi rezultirale dodatnom supremacijom etničkog u odnosu na građanski princip, čime se značajno otežava evropski put BiH.

On je ocijenio da bi se nagovještenim ustavno-normativnim rješenjima oslabilo bosanskohercegovačko društvo i država, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Potencijalne izmjene Ustava FBiH kojima se predviđa uvođenje prava na veto, a koje bi bile “potpomognute“ s podrškom 2/3 većine delegata određenog naroda iz Doma naroda Parlamenta FBiH i podrškom većine zastupnika iz jednog od tri etnički najbrojnija kantona, ovisno o kojem se narodu radi, u suprotnosti su, smatra Bećirović, sa temeljnim evropskim vrijednostima na kojima počivaju Evropska unija i države članice.

-Evropski sud za ljudska prava je u slučaju Pilav eksplicitno odlučio da ‘kombinacija etničkog porijekla i mjesta prebivališta predstavlja diskriminatoran tretman kojim se krši član 1. Protokola 12.’ Evropske konvencije. Ovim pristupom bi se dodatno produbila diskriminacija protiv Ostalih i građana koji se odbijaju etnički izjasniti, a što je u direktnoj suprotnosti sa praksom Ustavnog suda BiH i suda u Strazburu – ocijenio je Bećirović.

Nedopustive su, stoga, podvlači on, jednokratne intervencije visokog predstavnika “kojim bi se ispunjavale trenutne političke želje a koje bi uticale na etničku homogenizaciju i produbljivanje nepovjerenja u predstavnike međunarodne zajednice i njihovu pristrasnost prema nacionalistički orijentiranim političarima”.

Bećirović je poručio da bi se potencijalnim nametanjem diskriminatorskih ustavnih rješenja kao prvo zacementirale etničke podjele među bosanskohercegovačkim građanima, a kao drugo dodatne političke glasove bi dobili ekskluzivni zastupnici određenog naroda koji bi dolazili iz privilegovanih dijelova entiteta FBiH.

-Treće, institucionalno bi se osnažili etnički dominantni kantoni, što bi u konačnici vodilo ka novim etničkim podjelama i jačanju separatističkih tendencija. Četvrto, normiranjem prava veta na način kako je to predviđeno, institucionalizirao bi se i sistem nejednakih šansi čime bi se dodatno diskriminirali građani entiteta FBiH – naglasio je Bećirović.

Sve ovo bi, smatra on, dodatno ojačalo monoetničke stranke, dok bi institucionalni poticaj za promoviranje građanskih i multietničkih ideja u drugim političkim strankama bio sveden na minimum, a u nekim kantonima bi potpuno nestao. To je u suprotnosti sa višestoljetnim iskustvom zajedničkog življenja u multietničkoj Bosni i Hercegovini.

Imajući u vidu nadležnosti entiteta FBiH, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao kako je nedopustivo da niže administrativno-teritorijalne jedinice – kantoni, odnosno neki od njih, imaju presudnu ulogu prilikom izbora Vlade entiteta FBiH. Uvođenje “superkantona“ u ustavnopravni sistem entiteta FBiH bilo bi, upozorava on, pogubno i u funkciji etnizacije i dodatnog fragmentiranja države, što je u konačnici u suprotnosti i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

-Ovakav pristup, šta više, značajno odstupa i od Vašingtonskog sporazuma, koji ni sam, u jeku agresije na Bosnu i Hercegovinu, nije rezultirao takvom dominacijom etničkog u odnosu na građansko. Pacta sunt servanda, ili sporazumi se imaju poštovati, je jedan od temeljnih principa međunarodnog prava. Ako protagonisti etničkih podjela u vrijeme agresije nisu uspjeli dobiti obrise etno-teritorijalnog ustroja Federacije BiH, visoki predstavnik nema međunarodnopravni legitimitet da to dekretom isporuči gotovo 30 godina kasnije – stav je Bećirovića.

Ističe kako aktuelni visoki predstavnik treba, u što skorije vrijeme, da ispravi greške koje je počinio 2.10.2023., te da pomogne u izgradnji evropskih demokratskih standarda u Bosni i Hercegovini. U zemlji koja je 15.12.2023. postala kandidat za punopravno članstvo u Evropskoj uniji nema više prostora za diskriminatorska i antievropska rješenja.

Bećirović je poručio da će se i dalje zalagati za unaprjeđenje ljudskih prava i osnovnih sloboda, te da će se brinuti o interesima i ravnopravnosti svih građana i naroda. Stoga je neprihvatljivo bilo kakvo rješenje kojim bi se građanima entiteta FBiH, bez obzira kojem narodu (ne) pripadaju, dodatno reduciralo (aktivno) biračko pravo, saopćeno je iz bh. Predsjedništva.

Vijest Bećirović protiv novih nametanja ustavnih rješenja od strane Schmidta se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus