Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Čolo nakon sastanka u OHR-u: Nije nam ponuđeno nikakvo rješenje. Izmjene Izbornog zakona samo bi zaoštrile kampanju

Zastupnica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo izjavila je da na današnjem sastanku u Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR) nije bilo nikakvih konkretnih rješenja, već da je to svojevrsni nastavak konsultacija OHR-a i političkih aktera u državi.

U okviru novih konsultacija za izmjene Ustava i Izbornog zakona u BiH u zgradi Ureda visokog predstavnika u Sarajevu (OHR) održani su odvojeni sastanci sa predstavnicima nekoliko bosanskohercegovačkih stranaka.

Alma Čolo iz Stranke demokratske akcije (SDA) nakon sastanka u OHR-u novinarima je kazala da visoki predstavnik Christian Schmidt nije prisustvovao lično sastanku jer je u posjeti Bledu, a da ni predstavnici OHR-a danas nisu ništa konkretno nudili, već da je to bio svojevrsni nastavak konsultacija na kojima je OHR želio čuti stavove stranaka da li bi u predizbornom periodu trebalo nametati izmjene Izbornog zakona u pravcu deblokade institucija i Federacije BiH.

Konsultacijama prisustvovao i Genjac

“Nema nikakvo rješenje na stolu, niti pisano, niti neko koje su nam usmeno iznijeli. Mi smo rekli da smatramo da nije dobro mijenjati Izborni zakon i vrijeme predizborne kampanje, već da je to protivno demokratskim standardima, mišljenju Venecijanske komisije i da može samo dodatno zaoštriti izbornu kampanju“, kazala je Čolo i dodala da Briselski sporazum jasno kaže da se stvari u BiH mogu mijenjati poslije 2. oktobra i održavanja izbora.

Čolo je kazala da je stekla dojam da visoki predstavnik Schmidt neće posezati za nametanjem reformi, već da njegov ured želi saslušati sve političke aktere u BiH.

U delagaciji SDA na današnjim konsultacijama u OHR-u je bio i Halid Genjac, a ranije danas su sastanak imali predstavnici Demokratske fronte Dženan Đonlagić i Zlatan Begić. Trenutno s predstavnicima OHR-a u Sarajevu razgovaraju Miro Lazović i Ivo Komšić.

Raport.ba