Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Cvijanović poručila Bećiroviću da se upozna sa Ustavom: Dodik se itekako pita

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da imenovanje ambasadora još nije bilo na dnevnom redu Predsjedništva BiH. Ali će se sigurno time baviti u narednom periodu.

“Kad je riječ o imenima koja su se pojavila u javnosti, a i samoreklamiranju pojedinaca koji se nadaju diplomatskom mandatu, ponovo je BiH ‘šampion u neznanju’. Jedino se u njoj na ovaj način bavi i imenovanjima i agremanima”, ocijenila je Cvijanović.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu člana Predsjedništva Denisa Bećirovića da predsjednik RS nije nadležan za imenovanje ambasadora, Cvijanović je odgovorila da bi on trebao da se upozna o ustavnim rješenjima. Kaže da prema njima predsjednik RS, između ostalog, predlaže ambasadore i druge međunarodne predstavnike BiH iz RS.

“Niko ne spori da imenovanja ambasadora vrši Predsjedništvo BiH. Ali, s obzirom na rečeno, predsjednik RS je i te kako uključen u taj proces”, naglasila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o imenima koja su tako neprofesionalno izbačena u javnu sferu, Cvijanović je istakla da onda treba reći i da je vrijeme da se cijela ta diplomatska služba profesionalizuje. “A ne da nam neki okorjeli mrsci piskaraju po društvenim mrežama protiv drugih nacija. Protiv pomirenja, da prijete ratom i granatama, a da ih mi onda imenujemo da tobože predstavljaju cijelu BiH”.

“Ako diplomatsko-konzularna mreža tome služi, onda je bolje ukinuti je, jer takva ne donosi nikakvu korist. Već samo štetu međusobnim odnosima konstitutivnih naroda”, rekla je Cvijanović.

Raport.ba