Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Građanima hljeb postao preskup (VIDEO)

Nizak životni standard većinu građana BiH je primoravao da prehranu zasnivaju na hljebu i tjestenini jer su to bile jeftinije namirnice. Više nisu. Građanima je sada i hljeb preskup.  

Rast cijena pšenice na berzama dovela je do poskupljenja brašna i pekarskih proizvoda u BiH.                               

Mlinari i pekari kažu da su izloženi dodatnim troškovima i zbog poskupljenja ostalih ulaznih sirovina kao što su ulje i šećer, te poskupljenja drva i drugih energenata. Uglavnom nabavljaju kvalitetniju pšenicu iz Mađarske koja je skuplja za oko 100 eura po toni, mada su i te količine ograničene.         

Ekonomisti očekuju daljnja poskupljenja s obzirom na rast cijena  energenata. Kako kažu država ne koristi raspoložive mehanizme kontrole i suzbijanja enormnih poskupljenja.                            

Pojedini pekari koji nisu mnogo povećali cijene svojih proizvoda tvrde da nema opravdanja za drastično poskupljenje jer od vreće brašna od 25 kg prave 70 hljebova. Vreća brašna je bila 17 maraka a sada 22. Neki pekari koji nisu htjeli stati pred kameru, kažu je sada zarada veća uz veće cijene proizvoda i da bi dobit trebali usmjeriti na povećanje plata radnicima.