Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Hrvatski ‘Scout’ plijeni oružje OSBiH, Cikotiću se sudi zbog tog ugovora. Sad kaže da nije on adresa za pitanja

Hrvatska kompanija Scout već mjesecima plijeni oružje Oružanih snaga BiH, a prema potvrđenim informacijama već su zaplijenili tone naoružanja i milione komada municije.

Radi se o kompaniji koja ima potpisan ugovor sa državom BiH o otkupu zastarjelog oružja, ali to nikad nije realizirano. Jedan od potpisnika ovog štetnog ugovora je trenutni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

On je u vrijeme potpisivanja bio ministar odbrane, a zbog spornog ugovora sa kompanijom Scout, Cikotiću se sada sudi za visoku korupciju.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 25. novembra optužnicu protiv Cikotića koja ga tereti, da je u razdoblju od 2009. do 2011. godine, obavljajući funkciju ministra obrane BiH, zloupotrijebio službeni položaj.

Cikotić se tereti da je nezakonito pogodovao kupcu na štetu ministarstva kojim je rukovodio, tokom plana izvoza i prodaje viškova zastarjelog naoružanja, streljiva i vojne opreme.

U optužnici se navodi da je Cikotić mijenjao ugovor, potpuno nezakonito i mimo zakonske procedure, bez obavještavanja svojih zamjenika, kao i Predsjedništva BiH.

“Nakon toga je preduzeću”Scout” d.o.o. Zagreb, umjesto zastarjelog naouružanja i municije, koje je bilo predviđeno za otpis i prodaju, izmjenama ugovora izvozio oružje i municiju većeg kvaliteta i potražnje na tržištu. Na taj način oštetio je budžet za oko 9,7 miliona maraka, kao i drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu”, saopćeno je u septembru iz Tužilaštva BiH.

S obzirom da je Cikotić potpisnik ugovora pozvali smo ga na Raport. Međutim, on nije baš raspoložen da govori na tu temu.

“O toj temi treba da govore iz Ministarstva odbrane, ja sam sada u Ministarstvu sigurnosti. Jesam potpisao taj ugovor, ali se i vodi proces na sudu. Ne želim da komentarišem nešto što je predmet u sudskom procesu”, kazao je kratko Cikotić u izjavi za Raport.

Raport.ba