Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kavazović nakon Dodikove poruke na Twitteru: Nismo mi na istoj strani

Reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović poručio je danas kako su on i Milorad Dodik na suprotnim stranama.

– Milorad Dodik i ja nismo na istoj strani. Ja sam na strani žrtve, a on je na drugoj strani. U tome je suštinska razlika između nas, nema tu ništa lično. Takvu nam je ulogu namijenila istorija, a to se ne može promijeniti – izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA, komentarišući jučerašnji istup predsjednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS u kojem je na Twitteru uputio kritike na račun reisul-uleme.

Kavazović je dodao i da je “progon imama hafiza Amira Mahića”, kojeg je MUP RS prijavio Tužilaštvu u Prijedoru zbog “podsticanja nasilja i mržnje”, progon na vjerskoj osnovi i rezultat takve retrogradne politike.

– Svaka tortura nad Bošnjacima počinjala je torturom nad imamima. Tako je bilo u Bratuncu, Vogošći, tako je bilo i u Prijedoru. Ovog puta, dok se ponovo vrši progon vjerskog službenika, bošnjački intelektualci šute. Da li se boje Milorada Dodika? – upitao je Kavazović.

Prema njegovim riječima, “ovo nije samo problem i pitanje jedne vjerske zajednice, nego i pitanje diskriminacije i gušenja, kako vjerskih, tako i osnovnih ljudskih prava i sloboda”.

– Dakle, ovo je po svim mjerilima prvenstveno političko pitanje – kazao je reisul-ulema Kavazović nakon što je ranije Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska uputio kritike na njegov računa, a vezano za stavove oko Kavazovićeve izjave da je “sramotna odluka Skupštine Grada Prijedora, koja je na posebnoj sjednici osudila izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac Amir-ef. Mahića 27.01.2023.godine u džamiji u Kozarcu”.

Dodik: Kavazovićevi stavovi ne obavezuju nikoga

Dodik je danas ustvrdio da je krajnje vrijeme da se vrhovni predstavnik Islamske zajednice reis Husein “Kavazović počne baviti svojim poslom – vjerom, a da politiku ostavi izabranim političkim predstavnicima”.

Kako Dodik kaže, Kavazoviću su, izgleda i politika i vjera isto.

– Izjave reisa Huseina Kavazovića u potpunosti su neprihvatljive i skandalozne. One predstavljaju samo nastavak antisrpske histerije – napisao je Dodik na Tviteru.

Dodik je ukazao da Kavazovićevi stavovi ne obavezuju nikoga, niti ima pravo da drži bilo kakve lekcije nekome iz RS.

Vijest Kavazović nakon Dodikove poruke na Twitteru: Nismo mi na istoj strani se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus