Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ključa u tuzlanskoj SDA nakon tajnog glasanja. Našli su ‘žrtveno janje’, on je sad progovorio

U tuzlanskoj SDA ovih dana ključa. Naime, nakon što ‘neko’ iz redova ove stranke proklizao na glasanju za delegate Doma naroda FBiH krenuo je unutarstranački obračun.

Sumnja da je SDA ostavio bez trećeg delegata iz Tuzlanskog kantona pala je na zastupnika Fadila Kudumovića.

Zbog njega je u tuzlanskoj SDA održan i sastanak je prijedlog je da se on jednostavno istjera iz stranke.

Kudumović se sad oglasio i tvrdi da se radi o brutalnoj unutarstranačkoj borbi.

Ko se protiv koga bori u tuzlanskoj SDA

On tvrdi da nije glasao za listu SBiH-a umjesto za onu svoje stranke.

Kaže da se radilo o tajnom glasanju prije kojeg je insistirao da se glasa javno.Njegov prijedlog nije prihvaćen uz obrazloženje da je pravilo da se u ovom slučaju tajno glasa.

“Na sjednici KO SDA TK poslanik Smajo Mandžić, najpoznatiji ‘preletač’ PDA, zaprijetio je da će ukoliko se ne donese odluka o mom isključenju oboriti skupštinsku većinu u TKu izlaskom iz SDA. I to zajedno sa svojom poslanicom Lejlom Vuković. Svoje prijetnje Mandžić je iznio nakon što prilikom prvog glasanja prijedlog Fahrudina Skopljaka o mom isključenju nije dobio podršku potrebnih 15 od 28 članova KO SDA TK. Uslijedilo je ponovno glasanje i prijedlog o isključenju je usvojen sa 16 od ukupno 20 prisutnih članova”, navodi Kudumović za TIP.

Prema njegovim riječima, način na koji je utvrđena njegova odgovornost je klasični inkvizicijski postupak. Kaže da je Mandžić odokativnom metodom donio konačnu presudu upravoon nije ispoštovao odluku tuzlanske SDA.

Sve je ovo osveta

“Želim da upoznam javnost da se ovdje radi o nastavku borbe za preuzimanje kontrole tzv. podrinjske struje u KO SDA TK. S druge, o pokušaju da se prebaci odgovornost na mene lično zbog gubitka delegata u Domu naroda FBiH. Isto tako, predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak se na ovaj način sveti OO SDA Banovići, valjda zbog najboljeg izbornog rezultata koji smo ostvarili u Kantonu. Isti gospodin nastoji skrenuti pažnju sa ponovo lošeg izbornog rezultata OO SDA Lukavac odakle dolaze on i premijer TK.Ovo sve predstavlja i nastavak ličnog obračuna Fahrudina Skopljaka sa predsjednikom OO SDA Banovići Begom Gutićem”, istakao je Kudumović.

Na kraju je kazao da mu je drago da je prijedlog za njegovo isključenje došao od Smaje Mandžića, Azmira Husića, Lejle Vuković i drugih bivših članova PDA.

“Oni me mogu istjerati iz SDA, ali ne i SDA iz mene. Ja, Fadil Kudumović, ostajem član Stranke demokratske akcije BiH, i u Skupštini TK ću i dalje podržavati SDA. SDA nisu preletači, SDA je ideologija i SDA čine pošteni, čestiti članovi koji žive za ideju našeg prvog predsjednika, rahmetli Alije Izetbegovića”, zaključio je Kudumović.

Raport.ba