Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Konaković: Imam informacije od diplomata – SDA, HDZ i SNSD već dogovorile koaliciju

Elmedin Dino Konaković, lider Naroda i pravde danas je u intervju za N1 televizija govorio o trenutnoj političkoj situaciji, ali i predstojećim izborima u oktobru.

Kako je kazao ima provjerene informacije iz diplomatskih i međunarodnih izvora da su SDA, HDZ i SNSD već dogovorili nastavak koalicije nakon izbora u oktobru.

“Dogovor oko izmjena Izbornog zakona nema ništa. Evo i zašto. Pa SDA i HDZ dogovoreno ponašale da od ove priče prave kampanju. Oni su vrlo uigrani u slanju ovih poruka, poput Izetbegovićeve o prebrojavanju. U ovom trenutku Dodiku je ta izjava bila pravi lijek, reafirmacija Dodika u međunarodnim krugovima, animacija njegovih glasača itd”, kazao je Izetbegović.

Izneđu ostalog, kazao je kako su Milorad Dodik i Bakir Izetbegović napravili novi dil i pokušat će izmjenama zaštititi jedni druge.

“Ostat će jedina opcija da Schmidt nametne izmjene”, rekao je Konaković.

Također, prokomentirao je i odgovor Rijaseta Islamske zajednice na njihov zahtjev za sastanak i optužbe da zastupaju interese jedne stranke.

“Islamska zajednica je glas svih vjernika u BiH. Vrlo je signifikantno kada govore jednoj sedmini ili jednoj osmini tog članstva. SDA ima 200.000 glasača, Bošnjaka prema zadnjem popisu ima milion i 769.000 u BiH”, kazao je Konaković za N1.

Raport.ba