Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Konaković u Tešnju: Nećemo prestati kritikovati korumpirano pravosuđe, to je temelj suvereniteta BiH

Elmedin Konaković u Tešnju je večeras na Dan državnosti Bosne i Hercegovine govorio u okviru svečane akademije u organizaciji Naroda i Pravde. Historijski čas i prigodan umjetnički program podsjetili su na hiljadugodišnju državnost,. Prijelomne događaje iz burne prošlosti i izazove koji stoje pred današnjim generacijama.

Iz Naroda i Pravde ističu da ovogodišnjim obilježavanjem Dana državnosti potrebno posebno ukazati na ulogu razvoja privrede u jačanju državnosti naše zemlje. Ističući Tešanj kao važnu tačku pokretanja velikih i značajnih privrednih procesa.

Prisutnima su se obratili prof. dr. Mesud Ajanović, predsjednik Kantonalnog odbora Naroda i Pravde ZDK, koji je u Tešnju bio i domaćin svečane akademije. On je u svom izlaganju istaknuo jednu od posebnosti Tešnja koji u svom grbu ima knjigu. Kult knjige na ovim prostorima se posebno njeguje, kako kroz usmjeravanje kao obrazovanje mladih, tako i kroz značajnu podršku učenicima i studentima. A u svemu ovome značajnu ulogu ima i Biznis Centar „Jelah-Tešanj“, istaknuo je Ajanović.

„Opredijeljenost, privrženost i ljubav tešanjskih privrednika prema državi BiH se pored redovnog plaćanja poreskih obaveza, kontinuiranog povećanja prihoda i broja zaposlenih te iznimne društvene odgovornosti najslikovitije prikazuje kroz izgradnju i podizanje najveće izrađene zastave BiH koja je podignuta na jarbolu visokom 70 metara. Primjer Tešnja nam daje nam za pravo da budemo optimistični. Da ljubav prema državi, pošten i predan rad, uz nesebičnu razmjenu i njegovanje znanja, uvažavanje i poštovanje rada i radnika, predstavljaju ključnu garanciju državnosti jedine nam domovine BiH“, poručio je Ajanović.

Borba za opstojnost ove zemlje nikada nije prestala

Magistar socioloških i doktor političkih nauka Edhem Muftić, višegodišnji predavač na Univerzitetu u Tuzli, održao je historijski čas. Sa posebnim fokusom na okolnosti u kojima je održano prvo zasjedanja ZAVNOBiH-a. Prošlost Bosne i Hercegovine, njena multietničnost, međusobno uvažavanje i poštovanje sigurno su recept. Ne samo za nas danas već i za cijelu Evropu, poručio je Muftić.

Inžinjer rudarstva i predsjednik Glavnog odbora Naroda i Pravde Dejan Kovačević u svom je izlaganju istaknuo da borba za opstojnost ove zemlje nikada nije prestala. Kao i da se ovdje i na ovim prostorima vode konstantne razne borbe.

„Najteže i najvažnije su one da bi se sačuvao njen integritet i da se granice njene državnosti ne mijenjanju. Zašto je važno da čuvamo sve što imamo, i da na temeljima svega onoga što imamo, posebno našeg prirodnog bogatstva gradimo budućnost. Čuvajući i njegujući resurse koje imamo. Ne prodajući ih u bescijenje i ne odricati se onoga što je naše“, kazao je Kovačević.

Posebno se osvrnuo na pitanje energetske nezavisnosti nađe države kroz opstojnost, razvijanje i napredak elektro-energetskog sektora koji se danas nalazi u teškom stanju.

Konaković se u svom se obraćanju osvrnuo na aktuelne izazove koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom. Vlade u tehničkom mandatu godinama, blokirana zakonodavna vlast, korumpirana sudska vlast kao i vanjski ataci, ključni su izazovi za suverenitet BiH, kazao je Konaković.

Mogući demografski kolaps primarni prioritet za sve oni koji brinu o državi

Osvrćući se na izazovi pred kojima se nalazimo, Konaković je kazao kako je mogući demografski kolaps primarni prioritet za sve oni koji brinu o državi.

„Samo zdrava zajednica, koja vodi brigu o svom stanovništvu, koja kao takva garantira državnost i opstojnost, jeste naš cilj i zadatak. Tešanj je u tome svijetli primjer. Uprkos tome što država ne da ne radi da olakša privrednicima, već radi suprotno“, kazao je Konaković.

U proteklim danima u BiH se intenzivno razgovara o formiranju vlasti. Ona će se morati uhvatiti ukoštac sa nagomilanim problemima u BiH. Kao i sa složenom političkom, ekonomskom i sigurnosnom situacijom u Evorpi i svijetu.

„Danas smo hrabri da ponudimo jednu potpuno novu politiku u kojoj ne dominira konflikt koji u BiH služi političarima populistima da se pozicioniraju. Zarade svoje velike plate i dobiju još pokoji mandat a da od takve politike građani BiH nemaju ništa. Mi smo danas ponovo hrabri i spremni da izgradimo jednu potpuno novu političku paradignu. Da pravimo mostove sa onima sa kojima je to teško zbog svih procesa u našoj historiji. Ali je to jedini mogući put da naša zemlja krene putem euroatlantskih integracija što je naš cilj“, kazao je Konaković.

Konaković u Tešnju: Mi ne govorimo samo o slučaju Memić

Odbacio je sve navode o bilo kakvim nagodbama, ucjenama i nekim ustupcima i trgovinama. Prvi dio sporazuma odnosi se na euroatlantske integracije koje ne bi trebale biti sporne nijednoj strani koja će, kako je najavljeno, u ponedjeljak popisati okvirni sporazum. Konaković je rekao i da postoji visok stepen saglasnosti o određenim socio-ekonomskim reformama. A posebno o rasterećenju privrednog sektora i boljim pravim radnicima.

„Treća stvar o kojoj želim govoriti jeste reforma pravosuđa, od jučer je to potvrđeno, najveći problem našeg društva. Maloprije sam vidio reakciju VSTV-a upućenu nama, čini mi se direktno meni, a u vezi sa odlukom sudije Branka Perića. Kritiku nas što smo uperili prstom u sramotnu i skandaloznu odluku. Ako izanalizirate šta je i kako komentarisao ovaj proces, na koji je način sam Branko Perić prije godinu ili dvije javno komentarisao propuste pravosuđa u slučaju Memić. I kad vidite jučerašnju presudu vidite o kakvom koruptivnom pravosuđu se radi. Mi ne govorimo samo o slučaju Memić. Govorili smo i o slučaju Dragičević. Podsjećamo i na sramotnu činjenicu da ni godinu dana nakon smrti bebe Džane Gadžun nema tužilačke odluke o ovom slučaju.

Ne postoji ozbiljan političar koji leži dan zatvora za pronevjeru i političku korupciju, a prva smo zemlja u svijetu po korupciji. Posebno u segmentu javne uprave. O takvom pravosudnom sistemu govorimo. O sistemu u kojem postoje privatni predsjednici sudova, privatne sudije, tužioci. Mi nikad nećemo prestati govoriti o tome bez obzira na upozorenja. Bez pravednog društva suverenitet BiH bit će dodatno ugrožen. Ito društvo nema šansu ni da preživi, a kamoli da se razvija i putuje ka porodici zdravih društava“, kazao je Konaković.

On je poručio da je ponosan zbog činjenice da pripada grupi ljudi koji znaju ne samo kako se brani već i kako se gradi država.

Raport.ba