Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Kraljevski prijem: Krišto se susrela sa princom Williamom i Kate Middleton

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto prisustvovala je danas Kraljevskom prijemu u povodu predstojeće ceremonije krunidbe britanskog kralja Charlesa III u Londonu.

Na marginama prijema susrela se s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

Odvojeni susreti

U odvojenim susretima Krišto je informirala evropske zvaničnike o učinku novoga saziva Vijeća ministara u prvih 100 dana rada.

Istaknula je da su načinjeni značajni iskoraci u radu. O tome u prilog govori i činjenica da je na sjednicama usvojeno preko 530 materijala. Dodaje da je neupitna opredijeljenost Vijeća ministara evropskim integracijskim procesima.

Krišto je posebno istaknula da je uspostavljena vlast na svim nivoima te da su stečen uvjeti za ubrzan nastavak u provođenju reformi.

Također je kazala kako je prioritetno, najkasnije u narednih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Dodala je da je radi toga nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda  BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Razgovor uoči krunidbe

Evropski zvaničnici su izrazili zadovoljstvo usljed uspostave vlasti na svim razinama u BiH . Kazali su da Bosna i Hercegovina ima njihovu kontinuiranu podršku na svom evropskom putu.

Tokom kraljevskog prijema predsjedavajuća Krišto se susrela s princom Williamom i princezom Kate Middlton.

Uputila su im srdačne čestitke u povodu sutrašnje krunidbe kraljevskog oca Charlesa III, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH . 

Raport.ba