Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ljubitelji procedura nisu došli na stranački kongres. Čengić se hvali da čita Clintona

Na 8. Kongres SDP-a, koji se danas održava u Sarajevu, stiglo je oko 600 kandidata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Međutim, zanimljivo je da na Kongres nisu došli neki od članova stranke koji itekako imaju razloga biti zahvalni rukovodstvu i članovima, jer bez njihove podrške i rada, ti bi pojedinci bili i ostali potpuni politički anonimusi.

Na Kongres nije došao član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, kojeg je, naravno, SDP kandidirao za ovu poziciju. SDP je uspio osigurati podršku čak 11 stranaka te koordinirati kampanju koja je omogućila Bećiroviću da sjedi u Predsjedništvu. Bećirović, čiji je krajnji domet bila stolica u Parlamentu BiH, bez ovakve podrške i svega što je SDP uradio za njega, nikada, ni u najluđim snovima ne bi uspio pobijediti Bakira Izetbegovića u utrci za člana Predsjedništva.

Naravno, bez utjecaja SDP-a i vodećih ljudi iz te stranke, Bećirović ne bi mogao osigurati ni podršku drugih političkih opcija koja se snažno stale uz njega.

Ne manje važno, upravo je SDP finansirao predizbornu kampanju Bećiroviću. Ipak, ovaj, kako ga nazivaju u političkim kuloarima, ljubitelj procedura i autor otvorenih pisama, nije se udostojio doći na Kongres SDP-a, stranke koja mu je dala ogromnu priliku i i dalje stoji iza njega.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je u svom govoru na Kongresu, nekoliko puta istaknuo značaj pobjede Denisa Bećirovića.

Izostao je danas i mlađahni Irfan Čengić, koji se posljednjih mjeseci naslikava sa SDA-ovcima i DF-ovcima te čiji stavovi sve manje sadrže elemente socijaldemokratije, a sve više naginju desno.

Nikšić je uoči Kongresa upitao je li vrijedno da spominje Irfana Čengića kao jednog u odnosu na 600 delegata koji su došli.

“Mislim da mi 90 posto delegata još nije oprostilo Irfana Čengića kao kadrovsko rješenje za sekretara. To je moja greška.

Svako od članova SDP-a ima pravo na svoj stav. To se treba održavati na sjednicama organa, a ne putem mreža i medija. Kadrovska rješenja nisu bila samo moja, ali ja sam predsjednik i preuzimam odgovornost”, rekao je Nikšić.

“You can put wings on a pig, but that doesn't make it an eagle.”🦅@BillClinton #vacationmode 🏖 pic.twitter.com/Nr6B8YwtJW— Irfan Čengić (@IrfanCengic) June 10, 2023

Čengić je ubrzo na društvenim mrežama objavio fotografiju kako u bašti čita knjigu Moj život Billa Clintona te je citirao dio: “Možete staviti krila svinji, ali je to ne čini orlom”.


Raport.ba