Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Mešalić: SDA, HDZ i SDP trebaju praviti vlast. Nije isključeno ni da DF onda uđe u to

Stav DF-a je da vlast u FBiH trebaju formirati tri stranke – SDA, HDZ i SDP, kaže to u razgovoru za Raport Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

“SDA, HDZ i SDP trebaju preuzeti odgovornost i praviti vlast. Ove tri stranke imaju dovoljan kapacitet i trebaju da preuzmu kapacitet”, navodi Mešalić.

Pitamo ga da li je DF sastavni dio SDA u toj priči.

“Nije tačno. Mi se ponašamo samostalno. Ne vidim nikakvu poveznicu osim što smo dali podršku za gospodina Lendu.

Postoje tri stranke koje imaju parlamentarni kapacitet. Predstavnike u Predstavničkom domu i u Domu naroda. One trebaju da se dogovore da formiraju vlast. Kako će ja ne znam. Na njima je odgovornost. Lendo, Bradara i Stojanović su dobili jednoglasnu podršku”, navodi Mešalić.

Pitamo ga zašto DF ne podrži one koji tvrde da imaju parlamentarnu većinu odnosno Osmorku.

“Nisam vidio dokaze za tu parlamentarnu većinu. Nije niko. Ako neko tvrdi da ima parlamentarnu većinu, a nije prikazao potpise za mene to nije .

Oni nemaju, da imaju valjda bi ih prezentirali. Ne uzimate potpise da ih sakrijete. Nego da ih prezentirate”, kazao je Mešalić.

Ističe da je danas bio Kolegij, te da je predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković Lepić kazala da je moguće da se u utorak održi vanredna sjednica.

“U utorak će vjerovatno biti zakazana vanredna sjednica. Ali rekla je možda. Vjerovatno se čeka petak pa da se vidi kako će to završiti oko dogovora rukovodstva. Tad će se vidjeti imaju li većinu, ako se bude u Predstavničkom domu odlučivalo o predsjedniku”, naveo je Mešalić

Pitamo ga da li bi DF, jer je nezavisan od SDA, onda mogao praviti vlast sa Osmorkom.

“Nas niko nije zvao ni na kakve pregovore. Bez obzira na taj papir koji SDP ima. To je Komšić objasnio. Nas niko nije zvao za formiranje vlasti.

Njima ne da HDZ da nas zove”, ističe Mešalić.

A da li bi DF bio dio vlasti u slučaju da je prave SDA, HDZ i SDP.

“Nismo o tome razgovarali. Ne isključujem tu opciju, ali to ovisi o pregovorima”, navodi Mešalić.

On dodaje da je Osmorka nespretna i da je napravila nekoliko grešaka.

“Nisu postavili nikakve uvjete pred HDZ. HDZ jeste, to se vidi iz dokumenta kojeg su potpisali. Mislim na izborni zakon. To se vidi i iz izjava gospodina Konakovića u Zagrebu”, istakao je Mešalić u razgovoru za Raport.

Raport.ba