Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Milorad Dodik stupio na dužnost: Čekaju nas prelomni trenuci. Vratit ćemo nadležnosti

Milorad Dodik stupio je na dužnost kao novi predsjednik Republike Srpske.

“Ne dirajte Republiku Srpsku. To nećemo dozvoliti. Mi samo želimo da se očuva ustavna pozicija Srpske”, rekao je Dodik na svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost.

Milorad Dodik: Izazovan treći mandat

“U godinama i vremenu koje dolazi bit će veoma izazovno u ovom trećem mandatu. Ovdje nikada nije dosadno. Znam da nas čekaju prelomni trenuci”, istakao je Dodik.

Dodik je poručio da je veliki dužnik svom narodu, prenosi RTRS.

“On me je birao na ovu funkciju. Ali, znam i osluškujem taj narod. Imamo dovoljno kapaciteta da ostanemo svoji na svome. Dejtonski sporazum je zacementirao poziciju RS.

Oduzete su nam neke nadležnosti. ali, političkim sredstvima vratit ćemo ih. Ulazit ćemo u reforme. One su onakve i ovakve, ali to je neminovnost”, riječi su Dodika.

Želimo i hoćemo u Evropsku uniju

Napomenuo je da će graditi odnose sa regionom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom.

“Želimo i hoćemo u Evropsku uniju. To nije sporno. Ali, isto tako Srpska neće u NATO. Sarađivat ćemo i sa velikim silama, poput Rusije, Kine, ali i SAD, te zemalja EU. Ipak najviše računa vodit ćemo o sebi”, poručio je Dodik.

Predsjednik RS istakao je da mir mora biti prioritet.

“Srpska ne traži ništa osim da bude priznata njena ustavna pozicija. Neopravdano su nam obustavljeni projekti vrijedni milijardama. Borit ćemo se da ih vrlo brzo pokrenemo, a s druge strane ne osporavajući drugima da rade i grade”, rekao je Dodik.

Raport.ba