Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Mladi Konjica u akciji pošumljavanja parka Vrtaljica

Općina Konjic organizovala je akciju pošumljavanja parka Vrtaljica sa 1000 sadnica autohtone vrste crnog bora, koju su uz tehničku pomoć JKP “Standard” Konjic i preduzeća “Šumarstvo” Prenj proveli mladi Konjičani, učenici osnovnih škola, Srednje škole Konjic, članovi Fudbalskog kluba”Igman”, članovi Odreda izviđača “Neretva” Konjic i kulturnih udruženja.

Pošumljavanje je obavljeno u sklopu pripremnih aktivnosti za obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dana oslobođenja Konjica od fašizma, saopćeno je iz Općine Konjic.

Čestitajući učenicima predstojeće praznike, načelnik Općine Konjic Osman Ćatić uručio im je prigodne poklone, naglašavajući kako je bitno da su u ove aktivnosti uključeni svi, kako bi zajedničkim snagama što bolje i kvalitetnije čuvali ono što Konjic i Konjičani imaju.

– Iskreno se nadam da će ovakvih i sličnih aktivnosti u budućnosti biti još više – kazao je načelnik Ćatić, zahvaljujući svima koji su danas dali svoj doprinos akciji pošumljavanja parka Vrtaljica.

Učenici Poljoprivredne škole Adan Čomaga i Haris Halilović, kojima je akcija pošumljavanja bila prva u kojoj su učestvovali, sretni zbog svog doprinosa kazali su da je ovo njihov zalog za budućnost, što će svakako biti značajno za neke nove generacije Konjičana, koje će uživati u izletištima koja se uređuju na ovaj način.

– Svaki minut djeci otkinut od računara i telefona, koji provedu u prirodi je dragocjen. Ovo je prilika da upoznaju svoju bližu i širu okolinu i upoznaju park Vrtaljica, koji je vazdušna banja na svega par minuta od središta grada. Mislim da je popularizacija ovog izletišta i razvijanje svijesti o sadnji cvijeća i očuvanju prirode velika stvar, kada se to u mladim danima usadi djeci – kazala je Dženana Buturović, profesorica u Poljoprivrednoj školi Konjic, koja je zahvaljujući Općini Konjic na ovoj akciji, izrazila zadovoljstvo što su učenici mogli dati svoj doprinos očuvanju prirode.

Vijest Mladi Konjica u akciji pošumljavanja parka Vrtaljica se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus