Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Muriz Memić za Raport: Počelo je, ovo više niko neće zaustaviti

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu protiv nekoliko osoba u slučaju “Dženan Memić”. Kako je jučer navedeno, istraga je pokrenuta protiv bivše glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić, bivšeg tužioca Kantonalnog tužilaštva KS Merisa Ćate, bivšeg komesara MUP-a KS Vahida Ćosića, saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića, ali i više NN osoba.

Ovo je jučer za naš portal potvrdio i advokat porodice Memić, Ifet Feraget:

“Mogu potvrditi da je podnesena naredba za pokretanje istrage protiv navedenih osoba i više NN lica vezano za ubistvo Dženana Memića i krivično djelo organizovanog kriminala u vezi pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela u sprečavanja dokazivanja”, kazao je Feraget.

Neću se zaustaviti

U izjavi za za Raport, otac Dženana Memića, Muriz Memić kaže kako se nakon šest godina čekanja napokon došli u ovu fazu te da nikada neće odustati.

“Mi idemo dalje. Vidite, istraga je pokrenuta protiv Dalide Burzić, bivše glavne kantonalne tužiteljice, Vahida Ćosića, bivšeg komesara MUP KS, Merisa Ćate i ima više NN lica. Sve je ovo Dalida Burzić znala još u februaru 2016. godine. Podsjetit ću da mi je još na početku rekla: ‘On njega nije htio ubiti’. Dalida je imala i ime osoba. Alisa je njoj sve ispričala. Oni su htjeli sve da sakriju, a ne da otkriju”, kazao je Memić.

Podsjetimo, u Velikoj aleji na Ilidži 8. februara 2016. godine, Dženan Memić je napadnut nakon čega je sedam dana kasnije, 15. februara, preminuo na Kliničkom centru u Sarajevu.

Memić kaže da je sve ove godine strpljivo čekao jer je zna da cijeli proces ide i da se neće zaustaviti.

“Mi smo 2018. godine počeli krivičnu prijavu. Još na početku sam Dalidi Burzić rekao: reci ime, a ja ću prezime. Još tada sam znao o kome se radi. Nisam ja to tek tako sve ovo vrijeme govorio. Znali smo da ide, iako jako dugo traje. Imali smo bezbroj sastanaka u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, ali i van Tužilaštva. Bilo je ovdje sastanaka i u tajnosti. Vjerovao sam tim ljudima što rade na predmetu. Prošlo je puno vremena, ali naučio sam da moram čekati. Nije jednostavno nešto otkriti, kada su ovi drugi sakrili.

Tužilaštvo će poduzeti daljne korake, ne bih o tome mogao govoriti. Nećemo stati. Ovo je pokrenuto i niko više to neće zaustaviti”, zaključio je Memić za Raport.

Šta se desilo prije šest godina?

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži u Sarajevu, a 15. februara je preminuo.

Kada je napadnut, bio je u društvu djevojke Alise Mutap koja je također zadobila povrede i izgubila svijest. Do danas nisu razjašnjene okolnosti pod kojima je Dženan Memić zadobio povrede koje su dovele do smrtnog ishoda.

Raport.ba