Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nedostatak citostatika u KCUS je evidentan, situacija će biti još lošija nego do sad

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu upozorio je u saopćenju za javnost na nedostatak citostatika neophodnih za liječenje onkoloških pacijenata, da to traje relativno dugo, a da citostatike može nabavljati isključivo Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZOiR FBiH).

– U cilju zaštite ugleda Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i našeg osoblja, te istinitog informisanja obavještavamo javnost o iznimno bitnim činjenicama u vezi sa nedostatakom citostatika neophodnih za liječenje onkoloških pacijenata.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu zaprimio je internu zabilješku ZZOiR FBiH sa sastanka Grupe za praćenje realizacije zaključenih ugovora vezanih za lijekove koji se finansiraju od Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZOiR FBiH), održanog 15.02. ove godine, na osnovu koje se objektivno konstatuje da prijeteća deficitarnost lijekova može dovesti do ozbiljnog poremećaja u optimalnom tretmanu onkoloških pacijenata – navode iz KCUS-a.

Kako ističu u saopćenju za javnost, i ranije je KCUS obavještavao javnost da ZZOiR FBiH ne dostavlja citostatike potrebne za liječenje onkoloških pacijenata u KCUS.

– Obavještavamo javnost da je nedostatak citostatika evidentan i da traje relativno dugo, a da citostatike može nabavljati isključivo Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZOiR FBiH). Klinički centar Univerziteta u Sarajevu u potpunosti razumije strahove i poteškoće onkoloških bolesnika i njihovih porodica, te ih molimo da se za sve nejasnoće i nedostatak citostatika obraćaju direktno ZZOiR FBiH, jer su oni jedina ustanova ovlaštena i nadležna za nabavku istih.

Bez obzira na činjenicu da smo u KCUS-u napravili Dnevnu onkološku bolnicu, da radimo u više smjena kako bismo onkološkim bolesnicima pružili adekvatnu i neophodnu uslugu, ZZOiR FBiH već duži vremenski period ne isporučuje neophodne citostatike čime nas onemogućava u našem radu i liječenju onkoloških bolesnika. Suosjećajući sa našim pacijentima i želeći da im pružimo punu uslugu smatramo da je neophodno da znaju da su nam u ovakvim slučajevima „vezane ruke“ i usprkos stručnoj spremnosti i dobroj volji. Iznimno smo zabrinuti saznanjem da će situacija, sa nabavkom citostatika od ZZOiR FBiH, biti još lošija nego dosad – saopćeno je iz KCUS-a.

Vijest Nedostatak citostatika u KCUS je evidentan, situacija će biti još lošija nego do sad se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus