Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nema kraja sramotnim izjavama. Dodik se sada obrušio na Johnsona: ‘Sarajevo je bio veliki logor za Srbe’

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH u srijedu je ukrajinske branitelje nazvao “naoružanom bandom” koristeći na taj način retoriku za kojom poseže ruski predsjednik Vladimir Putin kada obrazlaže svoje motive za napad na susjednu državu.

Naime, on je prokomentirao i izjavu Borisa Johnsona o poređenju Sarajeva i Harkova.

Dodik je u izjavi medijima u Republici Srpskoj zapravo ljutito komentirao izjavu britanskog premijera Borisa Johnsona koji je u utorak kazao kako ga ruski napadi na ukrajinske gradove podsjećaju na granatiranje Sarajeva tokom opsade tog grada od 1992. do 1995. godine.

“To me podsjeća, ako se sjećate, na srpsko granatiranje sarajevske tržnice, granatiranje nevinih ljudi u Bosni. Stekao sam dojam da se radi o namjernoj svireposti poduzetoj protiv civilnog stanovništva”, kazao je britanski premijer novinarima tokom posjeta Estoniji komentirajući rusko granatiranje središta ukrajinskog Harkiva.

Dodik je na to uzvratio dan kasnije konstatacijom kako je, podsjećajući na zbivanja u Sarajevu tokom rata u BiH, Johnson u pravu “ako je mislio na naoružane bande kakve danas šetaju Kijevom, što se može vidjeti na društvenim mrežama”.

Prema pisanju Hine, činjenicu da je tokom troipogodišnje opsade Sarajeva poginulo više od 11 hiljadu njegovih stanovnika Dodik je ignorirao te je kazao kako je taj grad zapravo bio “veliki logor za Srbe”.

“Ne znam kako se britanski premijer nije sjetio RS i Srbije koju su mjesecima bombardirali bez ikakve pravne osnove i bez ikakvog razloga”, kazao je Dodik.

Raport.ba