Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Nerin Dizdar: Ubrzano se skupljaju potpisi za mandatara. U ponedjeljak završavamo to

Nova parlamentarna većina u Federaciji Bosne i Hercegovine očekuju da će u ponedjeljak imati potpise većine zastupnika, koji će potom biti upućeni predsjedniku i potpredsjednicima Federacije, sa prijedlogom mandatare Vlade FBiH, kaže član Glavnog odbora SDP-a BiH Nerin Dizdar.

“Za sada, prikupljanje potpisa ide dobro. U ime SDP-a tim aktivnostima koordinira šef Kluba zastupnika Damir Mašić.

Nerin Dizdar: Dužni obaviti konsultacije

Očekujem da ćemo do ponedjeljka imati potpise većine. Odnosno, svih zastupnika koji predstavljaju stranke sa sjedištem u Sarajevu i HNS-a. To je okvirno nekih 59-60 u Zastupničkom domu i pedesetak iz Doma naroda”, objašnjava Dizdar.

Dodaje da su predsjednik i potpredsjednici FBiH potom dužni obaviti konsulatacije. Kako se očekuje, trebali bi imenovati premijera za zahtjev parlamentarne većine.

Potom bi uslijedilo glasanje u Zastupničkom domu, gdje bi se trebao i potvrditi novi savez federalne vlade.

“Ima tu i međukoraka, kao što je komunikacija s Centralnom izbornom komisijom. Trebalo bi barem nekoliko sedmica da se taj proces okonča ukoliko predsjednik i potpredsjednici FBiH potvrde mandatara u skladu s demokratskim načelima”, kaže Dizdar.

No, kako demokratija i BiH često ne idu u istu rečenicu, veliko je pitanje hoće li prijedlog za mandatara dobiti potpis jednog od trojice članove federalnog “predsjedništva”, a koji će vjerovatno doći iz redova SDA.

Dva potpisa su izvjesna, treći, je, međutim, upitan…

“Ne možemo reći šta očekujemo. Znamo šta je praksa. A to je da svaka parlamentarna većina ima pravo da formira vlast.

Predsjednik i potpredsjednici trebaju dobiti na uvid dokaz da postoji većina kako bi potvrdili mandatara za premijera. Vjerujem da nikome nije ni želja ni interes da ruši pravni poredak”, ističe Dizdar.

Šire se spinovi

On je ovom prilikom želio demantirati i spinove koji se spominju, kako će navodno predsjednik SDP-a i kandidat za mandatara Vlade Nermin Nikšić slati potpise “na uvid u OHR, odnosno u Ured visokog predstavnika Christiana Schmidta”.

“Za to nema potrebe niti je to nečija želja. Predsjednik Nikšić je rekao da će potpisi biti dostavljeni domaćim političkim činiteljima i javnosti, kao i međunarodnim faktorima, kao što je OHR, koji je sastavni dio pravnog poretka BiH. I ništa više od toga”, kaže Dizdar.

Član rukovodstva SDP-a vjeruje da bi se neke od aktivnosti, od potvrde imenovanja predsjednika i potpredsjednika FBiH u Zastupničkom domu, mogli provesti tokom iduće sedmice.

Zatim bi na njihov stol trebali stići i potpisi parlamentarne većine za imenovanje novog premijera.

Raport.ba