Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Opozicija iz RS nakon sastanka u SDP-u: Još nema dogovora. Ova historijska šansa se ne smije propustiti

Na sastanku opozicija iz RS i SDP-a nisu postigli nikakav konačni dogovora oko izbora delegata u Dom naroda BiH iz NSRS

“Osnovna priča je bila argumentavana, razgovor otvoren i iskren, sa ozbiljnim namjerama. Ali nije bilo nikakvog dogovor. Da li će ga biti, znat će se u srijedu. Nije bilo nikakvih uslovljavanja, nikakvih ponuda na stolu. Bez ucjenjivanja. Ne bi ih ni prihvatili”, rekao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

On je kazao da će se i buduće razgovarati.

“O ključnim temama. O funkcionalnoj vlasti koja će rješavati probleme građana. Zaleđeno je nekoliko tema, kao što je izborni zakona, cijena goriva, stopa PDV-a… To su životne teme. Sve drugo može ići usput. Ako postoji partner koji će o tome pričati, mi smo otvoreni”, naveo je on.

Upitan da li su onda ‘džaba’ došli ako nije bilo dogovora, on je kazao:

Borenović: Niko ne smije imati četiri delegata

“Nijedan razgovor nije džaba. Svima nam je jasno da ništa od ovoga nije moguće kako SNSD ima četiri delegata”.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika da za BiH nije dobro da se SNSD zaobiđe u državnoj vlasti, Miličević je kazao da on navikao da blokira. Istakao je da bi svima u BiH bilo bolje ako bi stranke opozicije bile u vlasti.

Istakao je da postoji matematika da SDS i druge stranke budu u vlasti.

“Bila bi to platforma koja bi donijela rješenje nekih problema za bolji život građana”, naveo je on.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je istakao da je razgovor u SDP-u bio korektan.

“S njima smo pokretali brojne značajne inicijative. Ali one nisu prošle zbog četiri delegata koje je imao SNSD. Nadam se da to više niko neće imati. Taj ključ i za RS i FBiH i BIH i da neko otključava i zaključava kako se probudi. Mislim da smo toga svi svjesni. Sve treba učiniti da Dodik ne dobije tog četvrtog delegata. To je mogućnost da uspijemo kao društvo”, naveo je Borenović.

Kazao je da je ovo historijska šansa.

“Ova historijska šansa se ne smije propustiti i ja mislim da se to neće desiti. Mislim da su svi toga svjesni. Iskreno se nadam. Moram reći da su razgovori koje smo imali sa SDP-om bili korektni i korisni. Vidjet ćemo šta će se desiti. To će opredjeliti kuda ćemo mi kao BiH ići”, istakao je Borenović.

Hoće li oni podržati kandidata Pokreta za državu?

“To su stvari koje nisu logične. PzD ima pet poslanika, a mi 23”, rekao je Borenović.

On je kazao da ukoliko oni dobiju drugog delegata, to otvara mogućnost razgovora o formiranju državne vlasti bez SNSD-a.

Borenović je odbacio špekulacije da će neki zastupnici opozicije glasati za liste SNSD-a.

Vukanović: SNSD i HDZ su u povoljnijem položaju zahvaljujući strancima

Obratio se i Nebojša Vukanović.

“Moram reći da su razgovori vođeni u korektnoj atmosferi. Odgovornost za ovo sve snose stranci jer su omogućili Dodiku da pokrade izbore. S druge strane OHR je nametnuo izmjene koje pogoduju HDZ-u. Tako su SNSD i HDZ u povoljnijem odnosu od svih nas. Imamo priluku da oslobodimo ovo društvo, da ne budu taoci nekoliko ljudi. Četiri poslanika ne mogu odlučivati ko će biti većina od 42”, naveo je Vukanović.

On je kazao da ni javnost u FBiH ne prihvata to da Dodik ima četiri delegata.

“Ako se sad pređe preko toga, ovaj uzurpator će krenuti dva korak naprijed. Ako se to dogodti BiH će izgubiti još 10 posto stanovništva. Hoće li sad ljudi pristati na ucjene? Pobornik toga je poslanik DF-a. Kada Dodik vrijeđa njegovog predsjednika, on mu pruža ruku”, naveo je Vukanović.

U srijedu je glasanje u NSRS i tad će se znati hoće li opozicija iz RS imati dva delegata u Domu naroda BiH.

Raport.ba