Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Podignuta optužnica protiv Miomira Jasikovca za genocid u Srebrenici

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Miomira Jasikovaca. Koji je rođen 1968. godine u Zvorniku, državljnani Srbije. Optužnica je podignuta zbog ratnih zločina za koje se tereti da je počinio u svojstvu zapovjednika čete Vojne policije Zvorničke brigade VRS.

Kako se navodi u optužnici, one se tereti da je “sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu. Tako što je u periodu od 13.7. do 15.7. 1995. godine, zajedno sa pripadnicima Vojne policije kojima je bio nadređeni, odlazio na lokacije gdje je bio zatočen veliki broj muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice. Gdje su pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju, transportu i strijeljanjima i ubistvima žrtava”.

U optužnici se navodi da su optuženi, kao i njemu podređeni pripadnici Vojne policije učestvovali u zatočenju. Kao i transportu na mjesta strijeljanja. Ali i ubistvima zatočenika ne lokalitetima u blizini škole u Orahovcu gdje je strijeljano više od 800 žrtava, brani u Petkovcima gdje je strijeljano više od 700 žrtava. I lokaciji šljunkare u Kozluku, gdje je strijeljano više od 800 žrtava.

“Navode optužbe, tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 83 javna svjedoka. 16 svjedoka uz mjere zaštite. Među kojima i svjedoci koji su dali iskaz u postupcima u MKSJ / MRMKS. Iskazima više stručnih vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su učestvovali u otkrivanju masovnih grobnica. Kao i dokumentima i materijalima dobijenim u suradnji sa MKSJ /MRMKS. Te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza. Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo- Genocid iz članka 171. točka a) i b), Kaznenog zakona BiH”, navode iz Tužilaštva BiH.

Optužnica za Miomira Jasikovaca je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Raport.ba