Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Poljoprivredni proizvodi Koraja zastupljeni u zemljama Evropske unije | RTV TK

[ad_1]

Nedžad Uzejrović prije 11 godina vratio se u Koraj gdje živi sa svojom suprugom. Bavi se poljoprivrednom proizvodnjom, najviše voćarstvom. Njegovo voće jedno je od najkvalitetnijih u ovom povratničkom mjestu, a to će vam potvrditi svi stanovnici Koraja sa kojima svakodnevno surađuje.  Prethodnih 12 mjeseci proizveo je 20 tona jabuke, 7 tona kruške i 400 tona šljive  koje bez problema plasira širom BiH i u zemlje Evropske Unije.

  • “Trenutno raspolažem sa negdje oko 4 hiljade sadnica. Imam voćnjak oko 30 duluma zemlje. Ovu sam hladnjaču ovdje napravio iz svojih vlastitith sredstava i tu vršim otkup šljive u junu i julu mjesecu i ta sva šljiva završava u Evropskoj Uniji. Negdje oko 400 tona se izveze odavde tog korajskog blaga. Što je najbitnije a to mogu potvrditi i mještani ovdje nije niko još zakinut svi su naplatili svoje proizvode”, istakao je Nedžad Uzejrović poljoprivrednik.

Zbog geografskog položaja Koraj je idealno mjesto za poljoprivrednu proizvodnju. Međutim kao i u svim manjim sredinama u BiH i ovo naseljeno područje suočava se sa problemom odlaska stanovništva, pretežno mladih osoba. Zbog toga nedostaje radne snage koja odlazi u potrazi za boljim sutra, što dodatno otežava rad i ulaganja poljoprivrednim proizvođačima. Uprkos svim problemima, poljoprivrednici naporno rade te je godinama unazad šljiva zaštitni znak Koraja po kojem je prepoznatljiv u svijetu.

  • Najlakše je doći uzet sadnicu i ubosti je međutim ako hočemo da ozbiljno i da svoju šljivu plasiramo na zapad koji traže one kriterije nije to nešto bauk ali u svakom slučaju samo nam više edukacije treba da je mora zaštiti od truleži, da je mora zašititi dadođe na tržište i police EU. Mi smo već  brend gore šljive”, naglasio je Uzejrović.

Osim nedostatka radne snage, poljoprivredni proizvođači proteklih nekoliko mjeseci suočavaju se sa problemom rasta cijena repromaterijala. Složni su da je to dodatan udar na njihove džepove i proizvodnju. Međutim, zadovoljni su životom na ovom području i to ih neće spriječiti da i u budućnosti rade, privređuju i bave se onim što im najbolje ide i što najviše vole, a to je poljoprivredna proizvodnja.

Izvor

[ad_2]

Source link