Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Pozvali tužilaštvo da procesiraju Novalića zbog laganja penzionera

Sanela Prašović-Gadžo, poslanica u Parlamentu FBiH, uputila je zahtjev da se procesuira premijer Fadil Novalić, jer ne želi da provede zaključak Parlamenta FBiH o hitnom podizanju penzija.

Sanela Prašović-Gadžo je to ovako obrazložila:

“Dragi penzioneri koji primate minimalne penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine, želim vas informirati da federalni premijer Fadil Novalić očito NE ŽELI postupiti po usvojenom Zaključku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kojim se Vladi FBiH nalaze da se iznos minimalne penzije poveća za najmanje 5% počev od isplate za mjesec avgust 2022. godine.

Podsjećam i da je resorni ministar Vesko Drljača 18. 8. 2022. uputio poziv premijeru Novaliću i ministrici financija Jelki Miličević za održavanje sastanka zbog realizacije Zaključka Zastupničkog doma (poziv u prilogu).

Međutim, Novalić ignorira i Zastupnički dom Parlamenta FBiH i dopredsjednika Vlade Drljaču, kao i penzionere i ne želi povećati minimalne penzije.

Ta vrsta ponašanja je potpuno neprihvatljiva. Novalićevo opstruiranje realiziranja Zaključka za povećanje minimalne penzije koji je usvojen u junu mjesecu i manipuliranje s penzionerima koji su u iznimno teškoj situaciji je sramotno, ali i zakonski upitno.

Stoga, pozivam premijera FBiH Fadila Novalića i Vladu FBiH da postupe po Zaključku usvojenom u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 28. juna 2022. godine.

Novalića podsjećam da on svojim nečinjenjem i nepostupanjem po usvojenom Zaključku direktno čini štetu najugroženijoj kategoriji stanovništva, penzionerima koji primaju minimalne penzije u FBiH!

Pozivam nadležne institucije, Tuzilaštvo, da djeluju i riješe ovaj problem.

Penzioneri ne smiju biti oštećeni zbog Novalićeve samovolje, privatiziranja Vlade FBiH i bahatosti”, poručila je Prašović-Gadžo.

Vijest Pozvali tužilaštvo da procesiraju Novalića zbog laganja penzionera se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus