Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Priprema li crnolistaška koalicija SDA-SNSD posao od 40 miliona za Prointer?

Dok traju politička prepucavanja na relaciji SDA-SNSD, kadrovi ove dvije stranke čini se pripremaju ogroman posao za firmu koja se povezuje s porodicom Dodik.

Naime, prema informacijama Raporta, državna kompanija Elektroprijenos BiH pokrenula je proces pretkvalifikacija za nabavku integralne tele-komunikacionog sistema.

Pretkvalifikacija je pokrenuta putem procedura EBRD-a, a posao je vrijedan oko 40 miliona KM.

Zanimljivo je međutim, da je jedina pretkvalificirana firma u BiH za ovaj posao sveprisutni – Prointer. Radi se o kompaniji koja se povezuje s porodicom Dodik, a odnedavno je i pod sankcija Microsofta.

Inače, Prointer je rekorder u dobivanju javnih poslova, upravo zahvaljujući povezanosti s politikom, posebno sa SNSD-om.

S obzirom na to kako je raspisan proces, Prointer bi trebao biti jedina firma koja može dobiti posao. A, posebno je zanimljivo da konačnu riječ mora dati Skupština Elektroprijenosa koju vode entitetski premijeri Radovan Višković (SNSD) i Fadil Novalić (SDA). Tu će se ustvari vidjeti da li koalicija SDA-SNSD funkcionira i kada je potrebno razdijeli novac.

No, to nije jedino pitanje koje otvara izbor Prointera.

Kako je Raportu preneseno, postavlja se pitanje koju opremu će Prointer koristiti za posao. Dvije su lidera na tržištu – kineski Huawei ili američki Cisco.

Huawei, koji se čini kao bliskija opcija Prointeru, pod velikim je sankcijama u SAD i većem dijelu Evrope. Sumnja se na to da Kina preko ove kompanije krade podatke i špijunira države.

S druge strane, pitanje je da li bi EBRD koji kreditira cijeli posao dozvolio nabavku kineske opreme novcem koji izdaje.

Poslali smo upit i Elektroprijenosu BiH kako bi dobili odgovore na neka pitanja. Međutim, odgovore još nismo dobili. Ako ih dobijemo, objavit ćemo ih.

Raport.ba