Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Reis Kavazović i muftije na iftaru kod emira Države Katar

Emir Države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, sinoć je u palači Lusail u Dohi priredio iftarsku svečanost u čast učenjaka, imama, predstavnika pravosudne vlasti i obrazovnog sektora, a povodom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Iftaru je prisustvovao i lični izaslanik Emira Države Katar, šeik Jassim bin Hamad Al Thani, te brojni ministri i visoki zvaničnici.

Među onima kojima je ukazana iznimna čast da prisustvuju ovom događaju bio je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović, muftija sarajevski dr. Nedžad ef. Grabus, muftija zagrebački akademik Aziz ef. Hasanović, muftija ljubljanski mr. Nevzet ef. Porić, direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zaimović i drugi.

“Tradicionalni iftar Njegova Visočanstva, emira šejha Tamim bin Hamad Al Thanija na njegovu dvoru okuplja učenjake, ulemu Katara i neke učenjake i muftije iz svijeta. Redoviti poziv koji dolazi našemu reisu-l-ulemi, muftijama sarajevskom, zagrebačkom i ljubljanskom potvrda je dobrih odnosa koji se godinama grade, poštivanja onoga što se radi i doprinosi za opće dobro. Pored susreta sa Njegovim Veličanstvom tu su prisutni i svi članovi Vlade, kao i najuži članovi njegove porodice”, kazao je akademik Aziz ef. Hasanović, muftija zagrebački.

Dodao je da je vladar Katara ukazao veliku počast reisu Kavazoviću i bosanskohercegovačkoj ulemi.

“Protokolarno tretiranje naše uleme kojoj se daje počast da iftari za istim stolom sa šejhom Temimom sve govori i otvara mogućnost lijepog razgovora tijekom iftara. Koristim ovu priliku da se zahvalim Ministarstvu vakufa i islamskih pitanja Države Katar i protokolu Divana emira Države Katar na prekrasnoj organizaciji i domaćinstvu”, kazao je muftija Hasanović.

Raport.ba